tutvustus
transpordiprojektid
toetusvaldkonnad

Transpordiprojektid - kaardil näete transpordi investeeringute kavas olevaid projekte. Kava annab õiguse taotleda eurotoetust, projektitaotlused hindab ja kinnitab MKM
Vaata kaarti täismõõtmetes

Toetustasku – eurotoetused majanduses

Toetustasku on kohaks, kust leiad selgitavat infot eurotoetustest Eesti majanduses. Täpsemalt struktuurifondide (Euroopa Regionaalarengufondi, Euroopa Sotsiaalfondi ja Ühtekuuluvusfondi) toetustest, mida jagatakse Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi valdkondades: ettevõtluses, innovatsioonis, turismis, transpordis, infoühiskonna arendamises ja energiasäästus elamumajanduses. Täpseid numbreid juba kasutuses olevate (väljamaksed) ning kasutusse võetavate (võetud kohustused) summade kohta näed Toetustasku graafikust, mida ajakohastame pidevalt. Graafik ja teised visuaalsed lahendused võimaldavad keerulisest eurorahade temaatikast saada kergelt jooksvat ülevaadet.

Meie üks soov on pakkuda laiemat tausta ja selgitavat infot eurotoetuste kasutamise kohta, tutvustada ja avada selle jagamist reguleerivat süsteemi ja rääkida huvitavatest projektidest ja arendustest, mida eurotoetustest toetame.

Ja teine soov on arendada arutelu Sinu ja meie ülejäänud lugejaskonnaga nendel teemadel. Sekkumiseks on Sul võimalus avaldada oma mõtteid ja kommenteerida postitusi või kirjutada meile: toetustasku@gmail.com. Anna meile teada, mis teemad Sind enam huvitavad ja millest Sa rohkem infot ootad! Siis teame seda juba järgmiste postituste puhul arvestada.

Toetustasku meeskond

Nele - MKM välisvahendite osakond
Martin - MKM välisvahendite osakond
Anneli - MKM välisvahendite osakond
Aivo - MKM riigi infosüsteemide osakond
Kristiina - MKM transpordi arengu osakond

Toetusvaldkonnad

Selgema ülevaate saamiseks, millistele tegevustele ja milliste asutuste kaudu on MKM valdkondades võimalik eurotoetusi taotleda, koostasime tabeli. Leiad selle siit kõrvalt.

Laiemad valdkonnad, kus eurotoetust jagatakse on: ettevõtlus, innovatsioon, turism, transport, infoühiskonna arendamine ja energiasääst elamumajanduses.

Head tutvumist!

reede, 30. oktoober 2009

Kui sinu maja külmetab, siis sina kaotad raha!

Kredex viib juba neljandat aastat läbi läbi energiasäästu teavituskampaania, mis seekord kestab 5 nädalat ning kannab loosungit “Muuda oma kodu energiasäästlikuks!“.

Kampaania peamiseks eesmärgiks on tõsta elanike energiasäästualast teadlikkust, juhtides tähelepanu sellele, et korterelamu renoveerimine on vältimatu ning aitab inimestel oma küttekulusid olulisel määral vähendada.

Eesti hooned on valdavalt energeetiliselt ebaefektiivsed, kuna tavalise nõukogudeaegse korterelamu raudbetoonpaneelist välissein on ehitatud vastavalt selle aja ehitusnormidele, mis olid võrreldes tänasega madalad. Hiljuti valminud laiaulatuslik uuring paneelelamutest tõi välja probleemina just elamute välisseinte konstruktsiooni omapärast tulenevad külmasillad ja piirete vähese õhutiheduse, mis põhjustavad suure soojakao ning toovad elanike kaasa suured küttearved. Meie korterelamutes on aasta keskmine soojustarve 200-220 kWh/m², analoogse kliimaga arenenud tööstusriikides aga kolmandiku võrra väiksem. Seega tarbime ja maksame energia eest tunduvalt rohkem. Olukorras, kus jätkub energiakandjate hinna tõus, tuleb pearõhk suunata elamute energiatarbe, tehnilise seisundi ja elanike elukeskkonna, sealhulgas ka hoonete sisekliima parandamisele.

Elamu renoveerimine tasub ette võtta komplekselt ning kindlasti on oluline korrastada ka kütte- ja ventilatsioonisüsteem. Energiasääst ei tohi tulla halvema sisekliima arvelt, kuna see avaldab olulist mõju elanike tervisele. Remonditöödega võimalikult suure energiasäästu saavutamiseks on mõistlik eelnevalt spetsialistide käest nõu küsida mida ja millises järjekorras teha.

Et järgmisel kevadel töödega pihta hakata, on praegu just õige aeg järgmise aasta plaanide tegemiseks, sealhulgas tööde ettevalmistamiseks ja finantseerimisküsimuste lahendamiseks. Lisaks sellele, et ehitushinnad on võrreldes paari aasta tagusega korralikult kukkunud on Eestis täna ka parimad laenutingimused korterelamute rekonstrueerimiseks.

Teavituskampaania viiakse läbi üle Eesti ning selle raames ilmuvad trükised, print-, väli-, tele- ja raadioreklaam ning inforeklaamid ühistranspordis ja asulate tõmbekeskustes. Kampaania perioodi sisse jääb ka KredExi ja partnerite poolt korraldatav energiasäästunädal, mis toimub 9.- 16. novembrini ning mille eesmärk on panna inimesi mõtlema energia tarbimise ning selle vähendamise peale. Ühte nädalasse on koondatud mitmeid tegevusi ja üritusi, et anda sellele teemale suurem kuuldavus ja nähtavus.

Info Priit Kingolt KredExist.

kolmapäev, 21. oktoober 2009

Täna algab turvakampaania

Täna algab kuuaega kestev internetiturvalisuse kampaania Eesti elanikele, millega julgustame vanemaid oma laste internetikäikudest osa saama.

Kell 14.00 anti Kristiine keskuse aatriumis kampaaniale avalöök ning avati installatsioon, mis kujutab internetti lapse pilgu läbi vaadatuna.

Laste turvalisus internetis saab alguse emadest-isadest. Samuti eeldavad head netikombed hulgaliselt kodutööd. Vanemad leiavad aga sageli, et arvutiteemadel on lapsed neist targemadki. Selle tõttu jäävad paljudel lastel saamata vajalikud nõuanded, kuidas internetis ohtusid ära tunda ja neile reageerida.

Rohkem infot: http://www.netiohud.ee/

Kampaania toimub Euroopa liidu struktuurifondide programmi "Infoühiskonna teadlikkuse tõstmine" raames ja seda rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.
RIA (Katrin Pärgmäe, Agne Kivisaar)

reede, 16. oktoober 2009

Energiasäästu saavutamine lihtsamaks!

Aknast välja vaadates ei ole meil ilmade osas sellel aastal enam midagi positiivset loota. Peagi, kui kuldsed lehed on puudelt kadunud, saab minna ainult pimedamaks, sombusemaks, külmemaks ja külmemaks... Vähemalt ühes mõttes on see aga hea, korterelamutel avaneb taas võimalus tellida energiaauditi toetust:) Positiivne on ka see, et uue hooaja alguseks on alates 10. oktoobrist jõustunud lisaks ettevõtluse valdkonna meetmete lihtsustustele muudatused ka energiasäästu vallas, nimelt energiaauditi toetuses, vaata täpsema info saamiseks siit ja siit ka.

Arvestades muutunud majandustingimusi ning korterelamute renoveerimislaenu programmi abil rekonstrueeritavatele kortermajadele esitatud tervikprojektide elluviimise nõuet on muudetud toetust nii, et ehitusprojekti toetuse saamisel on võimalik taotleda toetust kuni 50 000 krooni kalendriaastas korterelamu kohta, kui tegemist on erinevatest osadest koosneva rekonstrueerimiseks vajaliku tervikprojektiga (katuse, fassaadi, kütte- või ventilatsioonisüsteemi rekonstrueerimiseks vajalikud ehitusprojektid). Energiaauditi ja ehitusekspertiisi toetuse maksimummäär on 10 000 krooni korterelamu kohta kalendriaastas. Toetuse finantseerimise maksimaalne määr on kuni 50% abikõlblikest kuludest.

Lihtsustatud on ka omafinantseeringule seatavaid nõudeid nii, et abikõlbliku omafinantseeringu hulka arvestatakse ka kohalike omavalituste poolt antud tagastamatud toetused. Energiasäästu saavutamist peavad oluliseks ka kohalikud omavalitsused ja seetõttu ei ole põhjendatud piirangud korterelamute renoveerimise toetamisel. Näiteks Tallinna linn toetab ühistuid energiamärgise taotlemisel ning plaanib „Fassaadid korda“ meetme raames taotlevatele ühistutele eraldada toetust renoveerimislaenu väljastamisel, mida taotleja saaks kasutada laenu puhul nõutava omafinantseeringu katmiseks.

kolmapäev, 14. oktoober 2009

VOLIS: e-demokraatia kohalikul tasandil

E- teenuste arendamise voorus toetati 2009. a kevadel projekti "Kohaliku omavalitsuse Volikogu/Valitsuse Infosüsteem - VOLIS".

Projekti elluviija Siseministeerium on kirjutanud: "Projekti eesmärgiks on olukord, kus kõigil kohalikel omavalitsustel on võimalik kasutusele võtta volikogu tööks ja avalikkuse kaasamiseks sobiv infosüsteem, mis on eelduseks e-demokraatia arengutele ning kvaliteetsete e-teenuste pakkumisele" (http://www.emaakond.ee/).

Volis
View more presentations from MKM.

kolmapäev, 7. oktoober 2009

Eksporditoetused pildis!

Tänasel Toetuste teabemessil on teiste ettevõtlustoetuste hulgas tähelepanu all eksporditoetused, mille kohta samuti eraldi töötuba on olemas. Kuid kui Sa ei jõudnud tänasele messile, siis täpsemat infot eksporditoetuste kohta saab EASist!

Ekspordi arendamiseks on mitmed erinevad meetmed kujundatud ning selle tulemusena saab taotleda eurovahenditest: eksporditurunduse toetust, toetust välismessil osalemiseks ja ühisturunduseks. Illustreeriva materjalina vaata klippi!


teisipäev, 6. oktoober 2009

Kas sa tead juba...

... kuidas oma ettevõtte arendamiseks eurotoetust taotleda? Terve selle nädala jooksul on erilise tähelepanu all ettevõtlustemaatika ehk käimas on ettevõtlusnädal, mis kestab 5-9. oktoober. Selle raames on oluline päev kolmapäev, 7. oktoober kui toimub toetuste teemaline teabemess. Messil Ettevõtja Eesti 2009 tutvustatakse paljusid erinevaid võimalusi oma ettevõtte arendamiseks toetuse leidmisel. Ürituse toimumiskoht on Tallinna Lauluväljak.

Mess on mõeldud juba tegutsevale väikese või keskmise suurusega ettevõttele, kes soovib ennast arendada ja leida uusi võimalusi turul tegutsemiseks. Võimalusi on palju - olemas on töötoad erinevate teemade lõikes, kuulata saab asjatundjate nõu, selgitavat infot jagavad nii KredExi kui EASi ja samuti MKMi esindajad. Messil osalemiseks on vajalik eelregistreerimine, mis praeguseks on küll lõpetatud. Registreerimiskiiruse alusel võib öelda, et huvi osalemise vastu on olnud väga suur. Homme siis juba on kõik huvilised koha peal olemas!

Mess annab vägagi mitmekesist infot ja praktilist nõu, mida ettevõtluses rakendada. Töötoad ja seminarid on valdkonnapõhised ja pakuvad infot erinevatest toetuse saamise võimalustest. Valdkondadeks on koolitus, eksport, teadus- ja arendustegevus jt. Toetusi neis valdkondades rahastatakse suures osas EL fondidest (ERDF ja ESF). Loodetavalt saavad huvilised messilt ka selgema pildi eurotoetustest!


Lisainfot leiad EASi lehelt ja ettevõtlusnädala lehelt.