tutvustus
transpordiprojektid
toetusvaldkonnad

Transpordiprojektid - kaardil näete transpordi investeeringute kavas olevaid projekte. Kava annab õiguse taotleda eurotoetust, projektitaotlused hindab ja kinnitab MKM
Vaata kaarti täismõõtmetes

Toetustasku – eurotoetused majanduses

Toetustasku on kohaks, kust leiad selgitavat infot eurotoetustest Eesti majanduses. Täpsemalt struktuurifondide (Euroopa Regionaalarengufondi, Euroopa Sotsiaalfondi ja Ühtekuuluvusfondi) toetustest, mida jagatakse Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi valdkondades: ettevõtluses, innovatsioonis, turismis, transpordis, infoühiskonna arendamises ja energiasäästus elamumajanduses. Täpseid numbreid juba kasutuses olevate (väljamaksed) ning kasutusse võetavate (võetud kohustused) summade kohta näed Toetustasku graafikust, mida ajakohastame pidevalt. Graafik ja teised visuaalsed lahendused võimaldavad keerulisest eurorahade temaatikast saada kergelt jooksvat ülevaadet.

Meie üks soov on pakkuda laiemat tausta ja selgitavat infot eurotoetuste kasutamise kohta, tutvustada ja avada selle jagamist reguleerivat süsteemi ja rääkida huvitavatest projektidest ja arendustest, mida eurotoetustest toetame.

Ja teine soov on arendada arutelu Sinu ja meie ülejäänud lugejaskonnaga nendel teemadel. Sekkumiseks on Sul võimalus avaldada oma mõtteid ja kommenteerida postitusi või kirjutada meile: toetustasku@gmail.com. Anna meile teada, mis teemad Sind enam huvitavad ja millest Sa rohkem infot ootad! Siis teame seda juba järgmiste postituste puhul arvestada.

Toetustasku meeskond

Nele - MKM välisvahendite osakond
Martin - MKM välisvahendite osakond
Anneli - MKM välisvahendite osakond
Aivo - MKM riigi infosüsteemide osakond
Kristiina - MKM transpordi arengu osakond

Toetusvaldkonnad

Selgema ülevaate saamiseks, millistele tegevustele ja milliste asutuste kaudu on MKM valdkondades võimalik eurotoetusi taotleda, koostasime tabeli. Leiad selle siit kõrvalt.

Laiemad valdkonnad, kus eurotoetust jagatakse on: ettevõtlus, innovatsioon, turism, transport, infoühiskonna arendamine ja energiasääst elamumajanduses.

Head tutvumist!

teisipäev, 26. jaanuar 2010

Teabepäevad toetustest tööstusettevõttele

EAS korraldab veebruaris teabepäevad üle Eesti, kus tutvustatakse tööstusettevõtetele Euroopa struktuurifondidest kaasrahastatavaid tehnoloogiainvesteeringu, tootearenduse, klastrite ning teadmiste ja oskuste arendamise toetusi. Samuti tuleb juttu rahvusvahelisest koostöövõrgust MANUNET ning innovatsiooniosakust.

Teabepäevad toimuvad:
· Tartus - teisipäeval 09.02 kell 12.30-17.00 Dorpati hotellis (Turu 2)
· Rakveres - kolmapäeval 10.02 kell 12.30-17.00 Lääne-Viru maavalitsuses (Kreutzwaldi 5)
· Narvas - neljapäeval 11.02 kell 12.30-17.00 (VENE KEELES) Narva Kutseõppekeskuses (Kreenholmi 45)
· Tallinnas reedel - 12.02 kell 10.00-14.30 EASi Tallinna esinduses (Lasnamäe 2, II korrus)
· Haapsalus - esmaspäeval 15.02 kell 12.30-17.00 Läänemaa Arenduskeskuses (Lihula mnt 3 III korrus)
· Pärnus - teisipäeval 16.02 kell 10.00-14.30 Tartu Ülikooli Pärnu kolledžis (Ringi 35)
· Viljandis - kolmapäeval 17.02 kell 10.00-14.30 Hotell Centrum Viljandis (Tallinna 24)
· Kuressaares - esmaspäeval 22.02 kell 12.30-17.00 Arensburg Boutique hotellis (Lossi 15)

Teavitusüritused on tasuta, kuid EAS palub osavõtjatel eelnevalt registreeruda www.eas.ee/tehnoloogiatoetus, sest kohtade arv on piiratud.
P.S Peagi lisame Toetustaskusse infot ka tööstusettevõtja tehnoloogiainvesteeringu meetme muudatuste kohta.

neljapäev, 21. jaanuar 2010

Ole Kaasas! on struktuuritoetuste abiga koolitanud 40 000 inimest

20. jaanuaril 2010 läbis Ole Kaasas! projekti raames arvuti- ja internetikoolituse 40 000. inimene, kelleks osutus Narva Kutseõppekeskusesse klassikoolitusele tulnud 39-aastane Julia Zaboronok. Ole Kaasas! on Vaata Maailma Sihtasutuse, EMT, Elioni ja Microlinki poolt algatatud inimeste internetti kaasamise projekt. Praegu on projekti põhiosaks Euroopa Regionaalarengu Fondi kaasrahastusel toimuvad koolitusprojektid, mida on kokku neli: klassikoolitused, mobiilne koolitusboks, avalike e-teenuste nõustamispunktid ning veebikoolitus. Lisaks sõitis suvel samuti Euroopa Regionaalarengu Fondi toel mööda Eestit ringi Ole Kaasas! e-buss - ratastel arvutiklass, millest Toetustasku on ka varem kirjutanud.

Koolituste eesmärgiks on koolitada päris algajaid internetikasutajaid ja tutvustada nendele erinevaid e-teenuseid. Kõigi koolituste osaks on ka ID-kaardi/Mobiil-ID kasutamise õpetus - turvalise autentimise ja digitaalallkirja andmise oskused ei ole täna enam pelgalt edasijõudnute pärusmaa, vaid on vajalikud ka alles interneti kasutamisega alustavatele inimestele.

Statistika näitab, et ID-kaardi kasutajaid tuleb aktiivselt juurde - sel nädalal ületas nende arv 300 000, mis tähendab, et kehtiva ID-kaardi omanikest juba ligi 30% kasutab kaarti ka elektrooniliselt. 2009. aasta jooksul lisandus üle 180 000 ID-kaardi kasutajat, mis on rohkem kui aastatel 2002-2008 kokku (veidi alla 120 000 kasutaja).

Praeguseks on Ole Kaasas! projektis koolitatud 40 000 inimest ja kevadeni on plaanis koolitada veel 15 000 inimest: klassikoolitusel ca 9000 inimest, personaalset lühikoolitust koolitusboksis jagatakse veel kuni 2000 huvilisele ja nõustamispunktides nõustatakse-koolitatakse märtsi lõpuni vähemalt 4000 inimest.

Ole Kaasas! oolitusprojekte kaasrahastab Euroopa Regionaalarengu Fond infoühiskonna edendamise meetme raames ligi 15,5 miljoni krooniga.

Lähemat infot projekti ja koolituste kohta saab http://www.olekaasas.ee/.

esmaspäev, 18. jaanuar 2010

Uue aasta plaanid

Kallid blogikülastajad!

Nagu aasta alguses ikka, arutasime ka meie blogi tiimiga, mida võiks uuel aastal paremini või rohkem teha seoses Eurotoetuste kajastamisega.
Muuhulgas jäid kõlama mõtted hakata kajastama edulugusid ja proovida leida keegi, kes on nõus jagama oma eurotoetuse taotlemisega seonduvaid muljeid reaalajas. Muidugi proovime ka rohkem lugejasõbralikud olla ja vähem ametlikku juttu siin ajada : )
Aga kõige olulisemaks peame seda, et meie lugejate soovid saaksid arvestatud – teemad millest Teie olete huvitatud – nii midagi uut, kui ka äkki näiteks leiate, et mõnel juba kajastatud teemal võiks veelkord pikemalt juttu teha.
Seepärast palume, et meid pisut aitaksite – ootame suure huviga kommentaarides Teie poolseid mõtteid postituste teemade osas.

Ette tänades: blogi tiim

kolmapäev, 6. jaanuar 2010

Ülemiste liiklussõlm tulevikus...



Täna kiitis minister Juhan Parts heaks Tallinna LV projekti "Ülemiste liiklussõlme rekonstrueerimine Tallinnas" toetuse taotluse ja allkirjastas siseriikliku rahastamisotsuse, millega suunatakse ehitusse 750 miljonit krooni Ühtekuuluvusfondi toetust.


Kuna tegemist on suurprojektiga (projekti maksumus üle 50 miljoni euro), siis peab taotlus saama positiivse otsuse ka Euroopa Komisjonilt.


Ehitus algab sellel suvel ja lõppeb 2013.aasta hilissügiseks.


Projekti detailid riputatakse üles ka Tallinna Linna kodulehele. Lisalugemist transpordi europrojektidest leiate MKMi kodulehelt.

esmaspäev, 4. jaanuar 2010

MKM maksis 2009. aastal välja 101% eurorahasid

31.12.2009 seisuga maksis MKM välja 3,3 miljardit krooni eurorahasid, mis moodustab 101% 2009 aastaks planeeritust.
Valdkonniti eelarve täitmine mõnevõrra erineb. Kõige edukamas, ettevõtlusvaldkonnas, tehti ERDF vahenditest väljamakseid koguni 217,7% planeeritust. Seda tänu operatiivsele reageerimisele muutunud majanduskeskkonnale ning ettevõtete tugipaketi kiireloomulisele elluviimisele.
Üle 100% oli täitmine ka energiamajanduse arendamises.
Teistes prioriteetsetes suundades oli täitmine pisut tagasihoidlikum – vt graafikut (graafikul klikates saad seda vaadata ka suuremalt).


Selgituseks siia juurde, et infoühiskonna edendamise madal väljamaksete osakaal on tingitud sellest, et projektide alustamiseks oli oodatust rohkem eeltegevusi, mistõttu reaalsed tegevused algasid hiljem ja ka väljamaksed lükkusid sellevõrra edasi. Siiski võib öelda, et kohustusi on valdkonnas aasta jooksul võetud esialgselt planeeritust rohkemgi ning vahendid saavad kindlasti plaanipäraselt kasutatud. Lihtsalt pisut hiljem kui me esimese hooga planeerisime.

Edukaimateks meetmeteks väljamaksete osas on loomulikult ettevõtete tugipakett, ekspordi krediidikindlustus ning teadmiste ja oskuste arendamise toetus.
Täies mahus või enamgi on väljamakseid tehtud veel:
· alustava ettevõtja stardi- ja kasvutoetuse,
· energiaauditi ja ehitise ekspertiisi tegemise ning ehitusprojekti koostamise toetamise,
· tehnoloogia arenduskeskuste toetamise,
· välismessi toetuse, stardi- ja mikrolaenu käendusprogrammi ja
· korterelamute renoveerimislaenu meetmetes.

Käesolevaks, 2010. aastaks on väljamaksete prognoos veel suuremgi - 3,9 miljardit krooni.