tutvustus
transpordiprojektid
toetusvaldkonnad

Transpordiprojektid - kaardil näete transpordi investeeringute kavas olevaid projekte. Kava annab õiguse taotleda eurotoetust, projektitaotlused hindab ja kinnitab MKM
Vaata kaarti täismõõtmetes

Toetustasku – eurotoetused majanduses

Toetustasku on kohaks, kust leiad selgitavat infot eurotoetustest Eesti majanduses. Täpsemalt struktuurifondide (Euroopa Regionaalarengufondi, Euroopa Sotsiaalfondi ja Ühtekuuluvusfondi) toetustest, mida jagatakse Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi valdkondades: ettevõtluses, innovatsioonis, turismis, transpordis, infoühiskonna arendamises ja energiasäästus elamumajanduses. Täpseid numbreid juba kasutuses olevate (väljamaksed) ning kasutusse võetavate (võetud kohustused) summade kohta näed Toetustasku graafikust, mida ajakohastame pidevalt. Graafik ja teised visuaalsed lahendused võimaldavad keerulisest eurorahade temaatikast saada kergelt jooksvat ülevaadet.

Meie üks soov on pakkuda laiemat tausta ja selgitavat infot eurotoetuste kasutamise kohta, tutvustada ja avada selle jagamist reguleerivat süsteemi ja rääkida huvitavatest projektidest ja arendustest, mida eurotoetustest toetame.

Ja teine soov on arendada arutelu Sinu ja meie ülejäänud lugejaskonnaga nendel teemadel. Sekkumiseks on Sul võimalus avaldada oma mõtteid ja kommenteerida postitusi või kirjutada meile: toetustasku@gmail.com. Anna meile teada, mis teemad Sind enam huvitavad ja millest Sa rohkem infot ootad! Siis teame seda juba järgmiste postituste puhul arvestada.

Toetustasku meeskond

Nele - MKM välisvahendite osakond
Martin - MKM välisvahendite osakond
Anneli - MKM välisvahendite osakond
Aivo - MKM riigi infosüsteemide osakond
Kristiina - MKM transpordi arengu osakond

Toetusvaldkonnad

Selgema ülevaate saamiseks, millistele tegevustele ja milliste asutuste kaudu on MKM valdkondades võimalik eurotoetusi taotleda, koostasime tabeli. Leiad selle siit kõrvalt.

Laiemad valdkonnad, kus eurotoetust jagatakse on: ettevõtlus, innovatsioon, turism, transport, infoühiskonna arendamine ja energiasääst elamumajanduses.

Head tutvumist!

neljapäev, 24. märts 2011

Ettevõtlikkusprojektide konkursi tulemused

Sellel nädalal tegi EAS avalikuks Ettevõtlikkusprojektide konkursi võitjad. Kokku rahastatakse 114 taotluse hulgast 14 projekti kogumahus 63 400 eurot:

1. Õpilasfirma - võimalus Sinu jaoks?! (Tartu Ärinõuandla)
2. Eesti Parim õpilasfirma 2011 (Junior Achievement Eesti SA)
3. Be Wise (JCI Tallinn MTÜ)
4. Tartumaa noored ettevõtliku vaimu ja tegudega läbi aasta (Tartu Ärinõuandla)
5. Noorte ettevõtlikkuse arendamine Eesti Noorte Foorumil (AIESEC Eesti MTÜ)
6. Pärnumaa noorte ettevõtlikkuse nädal (Pärnumaa Ettevõtlus- ja Arenduskeskus)
7. Garage 48 Tartusse (Garage 48 SA)
8. Garage 48 Tallinnasse (Garage 48 SA)
9. Kolmkõla: ettevõtlikkus, loovus, teadmised (Junior Achievement Eesti SA)
10. Ettevõtlusmäng "Värske Pilk" (Loovusait MTÜ)
11. Karjääriplaneerimine ja ettevõtlusharidus Rocca al Mare koolis (Rocca al Mare kool)
12. Rahvusvaheline start-up workshop ja pitching contest (BDA Consulting OÜ)
13. Noorte ettevõtluse ärgitamise töötuba (Põlvamaa Arenduskeskus SA)
14. Ettevõtlikuks nooreks Järvamaal (Kesk-Eesti Noorsootöö Keskus SA)

Ettevõtlikkusprojektide konkurss kuulutati välja vana aasta viimasel nädalal ning selle raames oodati ettevõtlikkuse arendamisele ja ettevõtlikkusteadlikkuse tõstmisele suunatud projekte, mille esmaseks sihtgrupiks oleksid potentsiaalsed ettevõtjad, õpilased, üliõpilased, õpetajad või õppejõud. Ettevõtlikkusprojektide konkurss on osa Ettevõtlus- ning innovatsioonialaste teadmiste ja oskuste ning teadlikkuse arendamise programmist, mida rahastatake Euroopa Sotsiaalfondist.

reede, 11. märts 2011

Algab IT-teemaline hariduslik ulmekomöödia

Järgmisel kolmapäeval, 16 märtsil esilinastub hariduslik teleseriaal „IT-planeet“, mis tutvustab meelelahutuslikul viisil arvutite ja turvalisusega seotud teemasid. IT-teemaline ulmekomöödia on eetris kolmapäeviti kell 21.00 kanalis TV3.



Meelelahutuslik ulmeseriaal algab tulnukate jõudmisega planeedile Maa. Nende koduplaneedil on arvutid küll olemas, kuid need toimivad hoopis teistmoodi, kui meie harjunud oleme. Külalised hakkavad koos kohaliku tulnuka-uurijaga avastama arvutitega seotud igapäevamaailma – otsivad endale sobiva operatsioonisüsteemiga arvutid, avastavad sotsiaalvõrgustikud ja interneti võimalused ning maadlevad seadmete ühendamisega.

CERT Eesti infoturbe eksperdi Tarmo Randeli sõnul on teleseriaali eesmärk tutvustada lihtsal moel arvutitega seotud teemasid, mitte konkreetseid oskusi õpetada. Inimeste arvutid ja nende seadistused on nii erinevad, et sellest poleks televaatajale kasu. Pigem soovitakse arvutikasutajatele anda ülevaate erinevatest arvuti kasutamisega seotud võimalustest ja probleemidest.

Seriaali jaoks valmistati viis tonni kaaluv tulnukalaev ning kogu selle sisustus. Võtete käigus sai kodu Tallinna Loomade Hoiupaigast leitud koer, kes oli Laika osatäitja.

Pilte tulnukate tegemistest ja arvutialast nõu jagab tulnukalaeva Facebooki leht: http://www.facebook.com/pages/IT-planeet/138366686228916

Osades: Tiit Lilleorg, Kristjan Sarv, Indrek Ojari, Mari-Liis Lill, Voldemar Kuslap. Tellija: Riigi Infosüsteemide Arenduskeskus.
Tootja: Nafta.
Seriaali rahastab EL Regionaalarengu Fond.

teisipäev, 8. märts 2011

Kose-Aruvalla teelõik sai EL toetuse

Eelmisel nädalal tegi Euroopa Komisjon positiivse otsuse Aruvalla-Kose teelõigu ning eelmise aasta oktoobris avatud Mäo möödasõidu ehituse rahastamiseks. Kahest suurest ehitusest koosnev projekt läheb kokku maksma 88,5 miljonit eurot (1,384 miljardit krooni), millest 85% tuleb Euroopa Liidu toetusena Ühtekuuluvusfondist.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ütles, et nüüdseks on takistused ehituseks maas ja saab ükskord ehitusega edasi minna. „Tallinn-Tartu maantee tuleb ehitada neljarajaliseks, see on meie suur eesmärk,“ lisas ta. Ehitustööde käigus rekonstrueeritakse 13,4 kilomeetri pikkune Aruvalla-Kose teelõik neljarealiseks esimese klassi maanteeks koos ristmike, koguja- ning kergliiklusteedega.

Aruvalla-Kose teelõigu ehitamisega soovib riik alustada juba lähikuudel ning kasutamiseks avatakse see hiljemalt 2013. aasta suvel.

esmaspäev, 7. märts 2011

Taba naelapead!

Tänasest alustab KredEx reklaamikampaaniaga, mille eesmärk on tutvustada korterelamute tervikliku renoveerimise võimalusi ja toetusi. Kampaania kannab nime "Taba naelapead!" ning selle viivad ellu reklaamiagentuur Creatum, BTL-agentuur Momentum ning meediaagentuur Media House.



Kampaania rõhutab korterelamu renoveerimisel terviklikke lahendusi ning tutvustab KredExi meetmeid, milleks on:
- korterelamu renoveerimistoetus;
- energiaauditi, ehitusekspertiisi ja ehitusprojektitoetus;
- soodusintressidega korterelamute renoveerimislaen;
- käendus korterelamutele pangalaenu tagatiseks.

neljapäev, 3. märts 2011

Digi-TV ja mobiiltelefon avalike teenuste osutamisel

Veebruaris valmis uuring digi-TV ja mobiiltelefoni kasutusvõimalustest avalike teenuste osutamisel. Kui seni on avalike teenuste efektiivsema ja mugavama osutamise kanaliks olnud peamiselt internetiühendusega arvuti, siis tehnoloogia areng ja nutitelefonide populaarsuse kasv pakuvad üha rohkem võimalusi avalike teenuste osutamise tõhustamiseks. Nende võimaluste tuvastamiseks tellis MKM uuringu, mille viisid läbi poliitikauuringute keskus Praxis ning e-Riigi Akadeemia. Uuring rahastati Euroopa Regionaalarengu Fondist.

Uuringuga on täispikkuses võimalik tutvuda siin, kuid kiire ülevaate saamiseks tõime välja mõlema kanali olulisemad eelised ning valdkonniti juba konkreetsemad võimalikud teenused:

Digi-TV eelised:
1. Digi-TV vahendusel avalike teenuste osutamise peamised eesmärgid on: paremate teenuste pakkumine, digitaalse lõhe ületamine, kulude kokkuhoid, aktiivse sideme loomine riigi ja kodanike vahel.
2. Näited digi-TV vahendusel praegu pakutavatest teenustest on: riigi infoteenused, juriidilinenõuanne, tööturuteenused, tervishoiusüsteemi info, arsti vastuvõtule registreerimine, kordusretsepti tellimine, transpordiinfo.
3. Igas perekonnas on tõenäolisemalt teler, kui internetiühendusega arvuti, mistõttu annab digi-TV võimaluse jõuda vajalike teenustega nö. infovaesteni.
4. Digi-TV on sobiv kanal kiirete vastuste saamiseks, sh. olukordadeks, mis ei vaja detailseid läbirääkimisi.
5. Digi-TV on täna veel uus ja arenev kanal teenuste osutamiseks ning kasutajatel on selle vastukasvav huvi.

Mobiilside eelised:
1. Mobiiltelefonide kasutajate arv maailmas on pidevas tõusutrendis, paralleelselt tõuseb mobiilsete seadmete võimekus.
2. Mobiilitehnoloogia eeliseks on seadmete funktsionaalsuse, töökindluse, samal ajal lihtsuse ja hinna positiivne suhe.
3. Tehnoloogia areng viib selleni, et telefoni vahendusel saab teha samu toiminguid, mida võimaldab arvuti.
4. Mobiilteenused võivad esineda nii ühesuunalise teavitusteenusena kui täita üht funktsiooni teiste kanalitega kombineeritud teenusest.
5. Mobiiliteenustega jõutakse laiema elanikkonnani kui traditsiooniliste e-teenustega. Mobiilitehnoloogia on mõeldud nii kasutajatele, kellel puudub interneti kasutamise kogemus ja tahe, kui neile, kelle eelistuseks on mobiiltelefon teenuste kasutamisel.

Valdkonniti toodi mõlema kanali puhul välja järgmised võimalused:
Tervishoid digi-TV-s
-Digi-TV vahendusel on võimalik pakkuda adekvaatset ja atraktiivset terviseinfot. Samuti saab anda infot tervishoiuteenuste kättesaadavuse kohta ning broneerida sobiv arstiaeg, saada valitud ajal meeldetuletus jne.
-Terviseinfo: digi-TV vahendusel saab pakkuda teavituskampaaniate tõhusamaks elluviimiseks erinevaid terviseharidusliku sisuga filme (nt kuidas tunda ära puugihammustust ja käituda selle korral)
-Patsiendid saaksid digi-TV vahendusel tervishoiuasutuse infosüsteemi edastada oma terviseandmeid (nt vererõhu, veresuhkru näitaja vms.)
-Teated, kinnitused, meeldetuletused arsti vastuvõtule registreerumisest, ravimite manustamiseks, kohustuslikeks ja soovituslikeks tervisekontrollideks.
-Online konsultatsioonid läbi videokõne.

Tervishoid mobiilsides
-Samuti võimalik kasutada terviseinfo ja tagasiside edastamiseks ning teadete, kinnituste, meeldetuletuste saamiseks.
-Rakendused enda tervise juhtimiseks ? nt normaalkaalu saavutamiseks, raseduse jälgimine, unerütmide jälgimine.
-Mobiilset positsioneerimist on võimalik kasutada haiguste tekkes, et jälgida nakkushaiguste levikut.

Haridus digi-TV-s
-Õppekavas vajalike õppefilmide koondamine ja kättesaadavaks tegemine: andes koolidele ning eKooli kaudu õpilastele ja vanematele ligipääs neile kõikjal Eestis. Seeläbi on võimalik kokku hoida õppefilmide levitamise ja soetamise kuludelt.
-Online- ja salvestatud loengukursused, vajadusel saab ligipääsu autoriseerida.
-eKooli rakendus digi-TVs.
-Aitab leevendada väikekoolide probleeme, kus on raskusi teatud ainete õpetajate leidmisega. Aineõpetaja saab tundi anda digi-TV vahendusel ning kohapeal abistab klassijuhataja või abiõpetaja.

Haridus mobiilsides
-Kiired teated kooli, õpilase ja lapsevanema vahel, nt. automatiseeritud teated lapse koolist puudumise kohta.
-Eksamihinnete automaatteavitus.
-Online testid mobiilis enesekontrolliks.

Tööturg digi-TV-s
-Vabade töökohtade pakkumine koos töö kirjeldustega (vajadusel koos vastava videoga).
-Koolitusvõimaluste pakkumine koos selgitavate videotega.

Tööturg mobiilsides
-Kiire infoedastus vabanenud töökohtadest (ka asukohapõhine).
-Nn ootel (stand-by) olekus töösoovijatele pakkumiste tegemine (nt. hommikul teatasid 2 medõde haiglasse, et nad on haiged ja ei saa tööle tulla ? saadetakse SMSid stand-by peal olevatele töötajatele/töösoovijatele võimalusest ? kes esimesena tagasi helistab, saab töö).

Hädaolukorrad ja inimeste turvalisus digi-TV-s
-Kriisiteavitused otse ekraanile sõltumata jälgitavast telekanalist, sh lokaalse iseloomugakriisiteated.
-Turvalisust õpetavad video-koolitusmaterjalid (kuidas testida oma suitsuandurit, kuidaskaitsta kodu murdvaraste eest jms).

Hädaolukorrad ja inimeste turvalisus mobiilsides
-Kriisiteavitus, sh lokaalne. Võimalikud alternatiivid SMS ja kärjeteade (cell broadcast).
-Naabrusvalve piirkonnad – palju ringiliikuvad inimesed (nt takso-, bussijuhid) saavad teateidSMSiga kadunud inimestest, varastatud autodest jne.

Põllumajandus ja metsandus digi-TV-s
-Hoiatused lähenevatest ilmamuutustest ja muudest ohtudest.
-Meeldetuletused seoses põllumajandusregistritele esitatavate andmetega.

Põllumajandus ja metsandus mobiilsides
-Hoiatused lähenevatest ilmamuutustest ja muudest ohtudest.
-Meeldetuletused seoses põllumajandusregistritele esitatavate andmetega.
-Eraisiku kalapüügiloa ostmine, riigimetsast kuuse ostmine jms lihtsamate teenuste/kaupadeeest tasumine.

Liiklus ja transport digi-TV-s
-Kohalike sõiduplaanide kuvamine koos graafikus olemisega.
-Teavitused muudatustest sõiduplaanides.
-Reisi planeerimine ja visualiseerimine.
-Piletite ostmine.

Liiklus ja transport mobiilsides
-Teavitused muudatustest sõiduplaanides ja hilinemistest.
-Piletite ostmine.

Kodanikumeedia digi-TV-s
-Kodaniku-TV koos omavalitsusega – saaks vaadata kodukanditeemalisi materjale, vastavaltelukohale relevantsete detailplaneeringute infot jms. Omavalitsus peab tegema koostööd, etfiltreerida ja avada/sulgeda sisu. Igale KOVil oleks tarvis tagada oma materjalidekättesaadavus, kuid süsteem võib olla ühine.
-Rahvahääletused, nõuküsimised (valikutega) olulistel teemadel nö. kogukonnapõhisedotsused.
-Valimiste eel võimalus tutvuda oma valimisringkonna kandidaatide profiilidega digi-TVvahendusel.

Kodanikumeedia mobiilsides
-Rahvahääletused nö. kogukonnapõhised otsused.
-Vabas vormis arvamuste avaldamine SMS-ga (kajastub kodulehel/digi-TVs)