tutvustus
transpordiprojektid
toetusvaldkonnad

Transpordiprojektid - kaardil näete transpordi investeeringute kavas olevaid projekte. Kava annab õiguse taotleda eurotoetust, projektitaotlused hindab ja kinnitab MKM
Vaata kaarti täismõõtmetes

Toetustasku – eurotoetused majanduses

Toetustasku on kohaks, kust leiad selgitavat infot eurotoetustest Eesti majanduses. Täpsemalt struktuurifondide (Euroopa Regionaalarengufondi, Euroopa Sotsiaalfondi ja Ühtekuuluvusfondi) toetustest, mida jagatakse Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi valdkondades: ettevõtluses, innovatsioonis, turismis, transpordis, infoühiskonna arendamises ja energiasäästus elamumajanduses. Täpseid numbreid juba kasutuses olevate (väljamaksed) ning kasutusse võetavate (võetud kohustused) summade kohta näed Toetustasku graafikust, mida ajakohastame pidevalt. Graafik ja teised visuaalsed lahendused võimaldavad keerulisest eurorahade temaatikast saada kergelt jooksvat ülevaadet.

Meie üks soov on pakkuda laiemat tausta ja selgitavat infot eurotoetuste kasutamise kohta, tutvustada ja avada selle jagamist reguleerivat süsteemi ja rääkida huvitavatest projektidest ja arendustest, mida eurotoetustest toetame.

Ja teine soov on arendada arutelu Sinu ja meie ülejäänud lugejaskonnaga nendel teemadel. Sekkumiseks on Sul võimalus avaldada oma mõtteid ja kommenteerida postitusi või kirjutada meile: toetustasku@gmail.com. Anna meile teada, mis teemad Sind enam huvitavad ja millest Sa rohkem infot ootad! Siis teame seda juba järgmiste postituste puhul arvestada.

Toetustasku meeskond

Nele - MKM välisvahendite osakond
Martin - MKM välisvahendite osakond
Anneli - MKM välisvahendite osakond
Aivo - MKM riigi infosüsteemide osakond
Kristiina - MKM transpordi arengu osakond

Toetusvaldkonnad

Selgema ülevaate saamiseks, millistele tegevustele ja milliste asutuste kaudu on MKM valdkondades võimalik eurotoetusi taotleda, koostasime tabeli. Leiad selle siit kõrvalt.

Laiemad valdkonnad, kus eurotoetust jagatakse on: ettevõtlus, innovatsioon, turism, transport, infoühiskonna arendamine ja energiasääst elamumajanduses.

Head tutvumist!

reede, 11. november 2011

Väikeettevõtetel parem ligipääs laenurahale

Käesoleva aasta kümne kuuga on KredEx käendanud 375 ettevõtte finantskohustusi summas 40 mln eurot, mis on ettevõtetel võimaldanud oma äritegevuse arendamiseks kaasata pankadest laene, liisingut ja pangagarantiisid summas 75 mln eurot.

Toetatud ettevõtetes töötab kokku 7300 töötajat ning täiendava finantseerimise tulemusena luuakse 567 uut töökohta.

Möödunud aasta sama perioodiga võrreldes on KredExi poolt toetatud ettevõtete arv suurenenud 14%. Samas on väljastatud käenduste rahaline maht vähenenud 21% ning käenduse toel kaasatud finantseerimise summa 14%. See näitab, et käesoleval aastal KredExi poolt käendatud projektid jäävad keskmise summa poolest möödunud aastale alla, kuid arvuliselt on saanud abi rohkem ettevõtteid.

KredExi ettevõtlusdivisjoni juhi Lehar Küti sõnul on võrreldes eelnevate aastatega pangad hakanud rohkem tähelepanu pöörama ka väikeettevõtetele ning seetõttu vajatakse nende rahastamisel varasemast enam ka KredExi käendust.

Alates 2001. aastast on KredEx käendanud 2166 ettevõtte finantskohustusi summas 286 mln eurot, mis on võimaldanud ettevõtetel pankadest kaasata rahastamist summas 557 mln eurot. Toetatud ettevõtetes töötas kokku 56 000 töötajat ning toetatud projektide tulemusena on loodud hinnanguliselt 9000 uut töökohta.

KredExi täiendav käendus on mõeldud jätkusuutlikele ja arenevatele ettevõtetele, kellel puudub pangalaenu saamiseks piisav tagatis või on liialt lühike krediidiajalugu. KredEx tagab kuni 75% Eestis tegutseva kommertspanga poolt väljastatava laenu, liisingu või pangagarantii jäägist.

KredExi toetusmeetmeid rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondist ja Euroopa Sotsiaalfondist.