tutvustus
transpordiprojektid
toetusvaldkonnad

Transpordiprojektid - kaardil näete transpordi investeeringute kavas olevaid projekte. Kava annab õiguse taotleda eurotoetust, projektitaotlused hindab ja kinnitab MKM
Vaata kaarti täismõõtmetes

Toetustasku – eurotoetused majanduses

Toetustasku on kohaks, kust leiad selgitavat infot eurotoetustest Eesti majanduses. Täpsemalt struktuurifondide (Euroopa Regionaalarengufondi, Euroopa Sotsiaalfondi ja Ühtekuuluvusfondi) toetustest, mida jagatakse Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi valdkondades: ettevõtluses, innovatsioonis, turismis, transpordis, infoühiskonna arendamises ja energiasäästus elamumajanduses. Täpseid numbreid juba kasutuses olevate (väljamaksed) ning kasutusse võetavate (võetud kohustused) summade kohta näed Toetustasku graafikust, mida ajakohastame pidevalt. Graafik ja teised visuaalsed lahendused võimaldavad keerulisest eurorahade temaatikast saada kergelt jooksvat ülevaadet.

Meie üks soov on pakkuda laiemat tausta ja selgitavat infot eurotoetuste kasutamise kohta, tutvustada ja avada selle jagamist reguleerivat süsteemi ja rääkida huvitavatest projektidest ja arendustest, mida eurotoetustest toetame.

Ja teine soov on arendada arutelu Sinu ja meie ülejäänud lugejaskonnaga nendel teemadel. Sekkumiseks on Sul võimalus avaldada oma mõtteid ja kommenteerida postitusi või kirjutada meile: toetustasku@gmail.com. Anna meile teada, mis teemad Sind enam huvitavad ja millest Sa rohkem infot ootad! Siis teame seda juba järgmiste postituste puhul arvestada.

Toetustasku meeskond

Nele - MKM välisvahendite osakond
Martin - MKM välisvahendite osakond
Anneli - MKM välisvahendite osakond
Aivo - MKM riigi infosüsteemide osakond
Kristiina - MKM transpordi arengu osakond

Toetusvaldkonnad

Selgema ülevaate saamiseks, millistele tegevustele ja milliste asutuste kaudu on MKM valdkondades võimalik eurotoetusi taotleda, koostasime tabeli. Leiad selle siit kõrvalt.

Laiemad valdkonnad, kus eurotoetust jagatakse on: ettevõtlus, innovatsioon, turism, transport, infoühiskonna arendamine ja energiasääst elamumajanduses.

Head tutvumist!

reede, 28. juuni 2013

Majanduskeskkonna arendamise rakenduskava 2012. aasta seirearuanne sai kinnituse

Kätte on jõudnud suve algus ja Majanduskeskkonna arendamise rakenduskava (MARK) eelmise aasta struktuurivahendite kasutamise aruande kinnitamine. Aruanne kinnitati 05.06.13 Tallinnas toimunud seirekomisjonil. Enne komisjoni tööd külastati Pääsküla depood, kust tutvuti Elektriraudtee AS projekti „Uue veeremi soetamine“ raames soetatud „Stadler FLIRT - Fast, Light, Innovative, Regional Train“ uute rongidega.



MARK seirearuanne annab ülevaate Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) struktuurivahendite abil elluviidavate ettevõtluse-, transpordi- ja infoühiskonna- ning Haridus- ja Teadusministeeriumi (HTM) teadus- ja arendustegevuse meetmete eelmise aasta rakendamisest. Aruandes kajastatakse rakenduskava elluviimist tervikuna ning seejärel üksikasjalikumalt prioriteetsete suundade kaupa. Iga prioriteetse suuna osas antakse ülevaade eesmärkide täitmisest nii sisuliste indikaatorite kui rahastamisotsustega võetud kohustuste ning väljamaksete kaudu. Selle põhjal antakse kokkuvõttev hinnang rakendamisele. Eraldi tuuakse välja ülevaade suurprojektide ja mahukate projektide rakendamise seisust.

Majanduskeskkonna arendamise rakenduskava rakendatakse kokku seitsmes suunas kokku 45 meetmega. Rakenduskava 57 indikaatorist on 2012. aasta lõpuks täidetud 2015. aasta sihtase 23 indikaatori puhul. Rakenduskava ühenduse eelarvest on  aruandlusperioodi lõpuks kohustustega kaetud 96%, millest 63% on ka välja makstud. Tuues välja, et Euroopa Liidu liikmesriikide struktuurivahendite väljamaksmise protsent on 46, siis Eesti on vähemalt ühes edetabelis heas mõttes esimeste seas.

MARK meetmed on jagatud MKMi ja HTMi vahel. MKM viib ellu läbi rakendusüksuste järgmisi suundi: Ettevõtluse uuendus- ja kasvuvõime, Strateegilise tähtsusega transpordiinvesteeringud, Regionaalse tähtsusega transpordi infrastruktuuri arendamine ja Infoühiskonna edendamine. HTM viib ellu tegevusi prioriteetses suunas: Eesti T&A konkurentsivõime tugevdamine teadusprogrammide ja kõrgkoolide ning teadusasutuste kaasajastamise kaudu.

Seirekomisjoni töös osalevad peale MKMi ja HTMi veel Rahandusministeeriumi-, Keskkonnaministeeriumi-, Kultuuriministeeriumi- ja partnerorganisatsioonide esindajad. Vaatlejatena osalevad esindajad Euroopa Komisjonist, rakendusüksustest ja korraldusasutusest.

Seirearuandes tuuakse välja eelmise aasta tulemused ehk indikaatorite saavutamine, info meetmete avanemise ja sulgemise kohta, finantsteave, peamised riskid ja edusammud ning seda kajastatakse kumuleeruvalt, ehk indikaatorite ja finantsandmed on toodud alates 2007 aastast.

Järgmiseks sammuks peale seirearuande kinnitamist on andmete esitamine Euroopa Komisjonile, kes kinnitab seirearuande hiljemalt 2012 sügiseks ära.

MARK 2012. aasta seirearuandega on võimalik tutvuda siin.

kolmapäev, 12. juuni 2013

KredEx jätkab energiaauditi ja ehitusprojekti toetuse taotluste vastuvõtmist

KredEx avab täna taas taotlusvooru energiaauditite ja ehitusprojektide koostamise toetuseks.

Ehitusprojekti ja energiaauditi toetuse finantseerimise maksimaalne määr on kuni 50% abikõlblikest kuludest ja omafinantseeringu minimaalne määr on vähemalt 50%. Toetuse maksimummäärad ühe korterelamu kohta kalendriaastas on energiaauditi toetuse taotluse kohta 700 eurot ning ehitusprojekti toetuse taotluse kohta 5000 eurot.

Energiaauditite ja ehitusprojektide koostamise toetuseks on ette nähtud 229 000 eurot ning seda rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondist.