tutvustus
transpordiprojektid
toetusvaldkonnad

Transpordiprojektid - kaardil näete transpordi investeeringute kavas olevaid projekte. Kava annab õiguse taotleda eurotoetust, projektitaotlused hindab ja kinnitab MKM
Vaata kaarti täismõõtmetes

Toetustasku – eurotoetused majanduses

Toetustasku on kohaks, kust leiad selgitavat infot eurotoetustest Eesti majanduses. Täpsemalt struktuurifondide (Euroopa Regionaalarengufondi, Euroopa Sotsiaalfondi ja Ühtekuuluvusfondi) toetustest, mida jagatakse Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi valdkondades: ettevõtluses, innovatsioonis, turismis, transpordis, infoühiskonna arendamises ja energiasäästus elamumajanduses. Täpseid numbreid juba kasutuses olevate (väljamaksed) ning kasutusse võetavate (võetud kohustused) summade kohta näed Toetustasku graafikust, mida ajakohastame pidevalt. Graafik ja teised visuaalsed lahendused võimaldavad keerulisest eurorahade temaatikast saada kergelt jooksvat ülevaadet.

Meie üks soov on pakkuda laiemat tausta ja selgitavat infot eurotoetuste kasutamise kohta, tutvustada ja avada selle jagamist reguleerivat süsteemi ja rääkida huvitavatest projektidest ja arendustest, mida eurotoetustest toetame.

Ja teine soov on arendada arutelu Sinu ja meie ülejäänud lugejaskonnaga nendel teemadel. Sekkumiseks on Sul võimalus avaldada oma mõtteid ja kommenteerida postitusi või kirjutada meile: toetustasku@gmail.com. Anna meile teada, mis teemad Sind enam huvitavad ja millest Sa rohkem infot ootad! Siis teame seda juba järgmiste postituste puhul arvestada.

Toetustasku meeskond

Nele - MKM välisvahendite osakond
Martin - MKM välisvahendite osakond
Anneli - MKM välisvahendite osakond
Aivo - MKM riigi infosüsteemide osakond
Kristiina - MKM transpordi arengu osakond

Toetusvaldkonnad

Selgema ülevaate saamiseks, millistele tegevustele ja milliste asutuste kaudu on MKM valdkondades võimalik eurotoetusi taotleda, koostasime tabeli. Leiad selle siit kõrvalt.

Laiemad valdkonnad, kus eurotoetust jagatakse on: ettevõtlus, innovatsioon, turism, transport, infoühiskonna arendamine ja energiasääst elamumajanduses.

Head tutvumist!

reede, 25. juuni 2010

Tunnustame ettevõtluse edendajat

Sel nädalal käivitasime MKM-s konkursi „Tunnusta ettevõtluse edendajat 2010,“ mis on Eesti eelvoor Euroopa ettevõtlusauhinna konkursile.

„Elame ajal, kus on vaja mõista, et vaid ettevõtlus teeb meid tõeliselt jõukamaks. Tahame tunnustada neid, kes on teinud midagi erilist ja ainulaadset, et edendada meid ümbritsevat keskkonda ja pakkunud ettevõtjatele vajalikku tuge,“ ütles minister Juhan Parts.

Projekte hinnatakse viies erinevas kategoorias: ettevõtlikku vaimu edendamine, oskustesse investeerimine, ettevõtluskeskkonna parandamine, ettevõtluse rahvusvahelistumise toetamine ning vastutustundlik ja kaasav ettevõtlus.

Konkursile ootame kandideerima valitsus- ja omavalitsusasutusi koos allasutuste, ettevõtluse tugiorganisatsioonide, haridus- ja noorteorganisatsioonide ning kõigi teisi institutsioonide, sihtasutuste ja mittetulundusühendustega, kes oma tegevusega on edendanud ettevõtluskeskkonda. Erasektoril on võimalus esitada konkursile neid algatusi, mille puhul on toimunud koostöö avaliku sektoriga nii idee välja töötamise kui ka elluviimise faasis.

Varasematel aastatel on konkursi võitnud näiteks Äriregistri Ettevõtjaportaal ning ettevõtluskonkurss „Ajujaht“. Rohkem infot konkursi tingimuste kohta leiad siit.

reede, 18. juuni 2010

Veerenni-Filtri - liiga palju head ühe projektiga

Juku transpordi investeeringute talitusest kirjutab:



Liiklejate poolt kaua ihaldatud ja oodatud Veerenni-Filtri ühendus on nüüdseks juba pea nädal olnud liiklejatele avatud ja tõsimeeli võib väita, et selles projektis on head rohkem kui algselt võis osata loota. Lisaks sellele, et projekt hõlbustab liikumist erinevate Tallinna linnaosade vahel, väheneb tänu nimetatud teelõigule ka Tallinna „pudelikaela“ Ülemiste liiklussõlme liikluskoormus, kuna uue teelõigu prognoositav liiklussagedus saab olema 15 tuhat autot tööpäevas. Ei saa jätta märkimata, et tänu nimetatud lõigule on järjest käega katsutavam ka Ülemiste liiklussõlme rekonstrueerimine ja ega ilma põhjuseta nimetata Veerenni-Filtrit eelmänguks Ülemiste projektile.

Kui algselt prognoositi projekti maksumuseks 56 miljonit krooni siis reaalsuses osutus see summa oluliselt väiksemaks ning kui projekti kogumaksumus tuli lõpuks 30,7 miljonit krooni, siis Tallinna linnale ja Eesti maksumaksjale läks projekt kokkuvõttes maksma vaid 4,6 miljonit krooni, sest ülejäänud 26,1 miljonit eraldati ERF rahadest.

Ühendustee ehitamise käigus rajati lisaks veidi enam kui ühe kilomeetri pikkusele sõiduteele ja kergliiklusteele ka vee- ja kanalisatsioonitrassid, gaasitrass, tänavavalgustus, paigaldati elektri- ja sidekaablid, foorisüsteemid ning tehti haljastus- ja liikluskorralduslikud tööd.

Lisaks eelnevalt mainitud positiivsetele aspektidele sai töö piirkonnas likvideeritud ka ehitustööde käigus ilmnenud keskkonnareostus, mis koosnes valdavalt naftaproduktidest. Nimetatud reostuse likvideerimiseks palus tellija abi ka Keskkonnainvesteeringute keskuselt ja viimane toetas pinnasereostuse likvideerimist keskkonnaprogrammist 5,5 miljoni krooniga.

Kuna uue tee piirkonnas oli aastatega „tublide“ kodanike poolt tekitatud omaalgatuslik prügimägi, siis selle projekti käigus sai ka see likvideeritud ja töövõtja hinnangul korjati kokku 25 tuhat tonni prügi.

Nii et kokkuvõtteks on väikesest projektist palju rõõmu...

neljapäev, 10. juuni 2010

Eurotoetuste abil sündis Tallinna parim söögikoht

Paari nädala eest avaldati portaali Eesti Maitsed poolt korraldatud küsitluse tulemused parimate söögikohtade osas. Tallinna parima söögikoha tiitli sai kohvik Moon, mis alustas oma tegevust just eurotoetuse abil. Kohviku asutajad taotlesid Alustava ettevõtja starditoetust, millega kaeti ligi 80% alustamiskuludest.

Alustava ettevõtja starditoetus on rahastatud Euroopa Sotsiaalfondist.

reede, 4. juuni 2010

Graafiku täpsustus

Kindlasti on paljud Toetustasku lugejad märganud paremal äärel olevat graafikut, mis annab iganädalase ülevaate MKM haldusalas võetud kohustuste ja väljamakstud eurotoetuste summade osas. Tänaseni avanes graafikus aga pilt, kus Euroopa Sotsiaalfondi (ESF) poolt rahastatava ettevõtluse kohustuste hulk ületas 2010. aasta prognoose ligi poole võrra. Selguse mõttes otsustasime graafikut täpsustada ning selgitada lugejatele selle tausta.

Nimelt alustasime selle aasta veebruaris uue programmiga Ettevõtlus- ning innovatsioonialaste teadmiste ja oskuste ning teadlikkuse arendamine. See pandi kokku kahe varasema programmi põhjal, mille kohustused ja tegevused kanti üle uude. Kuna uus programm käivitati aga tunduvalt hiljem, kui 2010. aasta prognoosid paika said, siis suurendaski see reaalsuses ka selle aasta kohustuste mahtu, mis tänaseni graafikus veel täies ulatuses ei kajastunud.

Selguse mõttes otsustasimegi graafikus lisada prognoositud kohustuste mahule juurde uue programmiga kaasnenud kohustused. Kui seni oli ESF ettevõtluse prognoositud kohustuste maht 2010. aastal ligi 130 miljonit krooni, siis nüüd on selleks ca 237 miljonit krooni.

Võrdlusmomendi tekkeks lisasime ka pildi graafikust enne ja pärast: