tutvustus
transpordiprojektid
toetusvaldkonnad

Transpordiprojektid - kaardil näete transpordi investeeringute kavas olevaid projekte. Kava annab õiguse taotleda eurotoetust, projektitaotlused hindab ja kinnitab MKM
Vaata kaarti täismõõtmetes

Toetustasku – eurotoetused majanduses

Toetustasku on kohaks, kust leiad selgitavat infot eurotoetustest Eesti majanduses. Täpsemalt struktuurifondide (Euroopa Regionaalarengufondi, Euroopa Sotsiaalfondi ja Ühtekuuluvusfondi) toetustest, mida jagatakse Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi valdkondades: ettevõtluses, innovatsioonis, turismis, transpordis, infoühiskonna arendamises ja energiasäästus elamumajanduses. Täpseid numbreid juba kasutuses olevate (väljamaksed) ning kasutusse võetavate (võetud kohustused) summade kohta näed Toetustasku graafikust, mida ajakohastame pidevalt. Graafik ja teised visuaalsed lahendused võimaldavad keerulisest eurorahade temaatikast saada kergelt jooksvat ülevaadet.

Meie üks soov on pakkuda laiemat tausta ja selgitavat infot eurotoetuste kasutamise kohta, tutvustada ja avada selle jagamist reguleerivat süsteemi ja rääkida huvitavatest projektidest ja arendustest, mida eurotoetustest toetame.

Ja teine soov on arendada arutelu Sinu ja meie ülejäänud lugejaskonnaga nendel teemadel. Sekkumiseks on Sul võimalus avaldada oma mõtteid ja kommenteerida postitusi või kirjutada meile: toetustasku@gmail.com. Anna meile teada, mis teemad Sind enam huvitavad ja millest Sa rohkem infot ootad! Siis teame seda juba järgmiste postituste puhul arvestada.

Toetustasku meeskond

Nele - MKM välisvahendite osakond
Martin - MKM välisvahendite osakond
Anneli - MKM välisvahendite osakond
Aivo - MKM riigi infosüsteemide osakond
Kristiina - MKM transpordi arengu osakond

Toetusvaldkonnad

Selgema ülevaate saamiseks, millistele tegevustele ja milliste asutuste kaudu on MKM valdkondades võimalik eurotoetusi taotleda, koostasime tabeli. Leiad selle siit kõrvalt.

Laiemad valdkonnad, kus eurotoetust jagatakse on: ettevõtlus, innovatsioon, turism, transport, infoühiskonna arendamine ja energiasääst elamumajanduses.

Head tutvumist!

reede, 24. juuli 2009

Eurorahade kasutamisest MKMis

Paljud Toetustasku lugejad on tundnud huvi, kuidas saavad MKM kohustuste ja väljamaksete graafikus mõnede valdkondade näitajad ületada 100%-ti.

Lühidalt selgitades on MKM kohustuste ja väljamaksete näitaja jagatud jooksva aasta ja kogu 2007-2013 perioodi näitajate vahel. Jooksva aasta näitajad tulenevad riigi eelarvest, perioodi näitajad aga rakenduskavadest. Viimased on lukku löödud Euroopa Komisjoni otsusega ja neid saab muuta erandjuhtudel uute läbirääkimiste algatamise käigus.

Euroopa Liidu vahendid on erinevalt riigi oma vahenditest arvestusliku iseloomuga ja seetõttu on võimalik riigi eelarvesse teatud aastaks planeeritud struktuurivahenditega paindlikumalt ringi käia. Nii võibki tekkida ettevõtluse ERDF ja infoühiskonna ERDF meetmete sarnane olukord (vt MKM meetmete kohustuste ja väljamaksete graafikust täpsemalt), kus 2009. aastaks tehtud plaan saab aasta keskel ületatud. See toimub arvestuslikult järgmise aasta vahendite arvelt planeeritust kiirema vahendite rakendamise tõttu.

Küll aga ei saa terveks perioodiks 2007-2013 ette nähtud vahendeid ületada ja vastupidine olukord vahendite planeeritust vähesem kasutamine tekitab N+2(3) reegli rikkumise ohu. Seda peame jälgima ja rangelt kinni pidama. Selgitame täpsemalt mõnes järgmises postituses.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar