tutvustus
transpordiprojektid
toetusvaldkonnad

Transpordiprojektid - kaardil näete transpordi investeeringute kavas olevaid projekte. Kava annab õiguse taotleda eurotoetust, projektitaotlused hindab ja kinnitab MKM
Vaata kaarti täismõõtmetes

Toetustasku – eurotoetused majanduses

Toetustasku on kohaks, kust leiad selgitavat infot eurotoetustest Eesti majanduses. Täpsemalt struktuurifondide (Euroopa Regionaalarengufondi, Euroopa Sotsiaalfondi ja Ühtekuuluvusfondi) toetustest, mida jagatakse Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi valdkondades: ettevõtluses, innovatsioonis, turismis, transpordis, infoühiskonna arendamises ja energiasäästus elamumajanduses. Täpseid numbreid juba kasutuses olevate (väljamaksed) ning kasutusse võetavate (võetud kohustused) summade kohta näed Toetustasku graafikust, mida ajakohastame pidevalt. Graafik ja teised visuaalsed lahendused võimaldavad keerulisest eurorahade temaatikast saada kergelt jooksvat ülevaadet.

Meie üks soov on pakkuda laiemat tausta ja selgitavat infot eurotoetuste kasutamise kohta, tutvustada ja avada selle jagamist reguleerivat süsteemi ja rääkida huvitavatest projektidest ja arendustest, mida eurotoetustest toetame.

Ja teine soov on arendada arutelu Sinu ja meie ülejäänud lugejaskonnaga nendel teemadel. Sekkumiseks on Sul võimalus avaldada oma mõtteid ja kommenteerida postitusi või kirjutada meile: toetustasku@gmail.com. Anna meile teada, mis teemad Sind enam huvitavad ja millest Sa rohkem infot ootad! Siis teame seda juba järgmiste postituste puhul arvestada.

Toetustasku meeskond

Nele - MKM välisvahendite osakond
Martin - MKM välisvahendite osakond
Anneli - MKM välisvahendite osakond
Aivo - MKM riigi infosüsteemide osakond
Kristiina - MKM transpordi arengu osakond

Toetusvaldkonnad

Selgema ülevaate saamiseks, millistele tegevustele ja milliste asutuste kaudu on MKM valdkondades võimalik eurotoetusi taotleda, koostasime tabeli. Leiad selle siit kõrvalt.

Laiemad valdkonnad, kus eurotoetust jagatakse on: ettevõtlus, innovatsioon, turism, transport, infoühiskonna arendamine ja energiasääst elamumajanduses.

Head tutvumist!

neljapäev, 9. juuli 2009

Korterelamute korrastamine alaku!

Taaskord on põhjust rõõmustada struktuurivahendite elluviimise edusammude üle. Nimelt juba alates 1. juunist võtavad SEB Pank ja Swedbank vastu laenu taotlusi korterelamute energiatõhususe parandamiseks ja seeläbi küttekulude pealt kokkuhoidmiseks. Elluviidav struktuurivahendite kasutamise skeem on Euroopas ainulaadne ning see on huvi tekitanud ka teistes struktuurivahendeid kasutavates riikides. Juuni lõpu seisuga on lepinguid sõlmitud alla kümne, täiendavalt on menetluses taotlusi summas üle 90 miljoni krooni eest.


Korterelamute renoveerimislaenu näol on tegemist MKM ja KredExi koostöös valminud meetmega, millega võimaldatakse korterelamule soodusintressiga pikaajalist laenu. Täpsemat infot saab lisaks KredExi kodulehele ka SEB Panga ja Swedbank'i kodulehtedelt.

Korterelamute energiasäästlikumaks muutmise küsimus on kerkinud peamiselt Eesti eluasemefondi amortiseerumisest tuleneva eluasemekvaliteedi langusega, kulude (eelkõige küttehindade) suurenemise ning Euroopa õiguskeskkonnast tulenevate kohustustega. Kui võrrelda meie nii füüsiliselt kui ka moraalselt vananenud elamufondi keskmist energiatarbimist teiste ELi liikmesriikidega, siis on see ruutmeetri kohta kõrgem. Eestis on see näitaja ligikaudu 220 kWh/m2, samas Soomes ja Rootsis, kus kliima on Eestiga sarnane või isegi jahedam, alla 150 kWh/m2.

Ekspertarvamuste põhjal on aga korterelamu korraliku rekonstrueerimis- ja renoveerimistegevuse tulemusel võimalik saavutada isegi 45-50% energiasäästu, millest tekib oluline küttekulude kokkuhoid ning mis võimaldab pikema perioodi jooksul katta rekonstrueerimiseks tehtud investeeringu. Energiasäästu eesmärkidel renoveeritud elamu võib saavutada tulemuse, kus igakuine maksekoormus laenu võttes elamu elanikel ei suurene, kuid samas on maja ise soojem ja palju kenam.

Iga laenu võtmine on tõsine otsus, mis tuleb korralikult läbi mõelda ja kalkuleerida. Korterelamut jagavad inimesed on sageli väga erineva elatustasemega ning laenu võtmine võib olla suurema sissetulekuga inimestele lihtsam otsus kui vähem kindlustatud inimestele. Seetõttu ongi väga oluline korteriühistu arvutused küttekuludelt kokkuhoiu ja laenu tagasimakse summa tasakaalu osas.

Programmi viiakse ellu Elukeskkonna arendamise rakenduskavast Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondi abil. Loe lisaks ka programmi avamise pressiteadet.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar