tutvustus
transpordiprojektid
toetusvaldkonnad

Transpordiprojektid - kaardil näete transpordi investeeringute kavas olevaid projekte. Kava annab õiguse taotleda eurotoetust, projektitaotlused hindab ja kinnitab MKM
Vaata kaarti täismõõtmetes

Toetustasku – eurotoetused majanduses

Toetustasku on kohaks, kust leiad selgitavat infot eurotoetustest Eesti majanduses. Täpsemalt struktuurifondide (Euroopa Regionaalarengufondi, Euroopa Sotsiaalfondi ja Ühtekuuluvusfondi) toetustest, mida jagatakse Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi valdkondades: ettevõtluses, innovatsioonis, turismis, transpordis, infoühiskonna arendamises ja energiasäästus elamumajanduses. Täpseid numbreid juba kasutuses olevate (väljamaksed) ning kasutusse võetavate (võetud kohustused) summade kohta näed Toetustasku graafikust, mida ajakohastame pidevalt. Graafik ja teised visuaalsed lahendused võimaldavad keerulisest eurorahade temaatikast saada kergelt jooksvat ülevaadet.

Meie üks soov on pakkuda laiemat tausta ja selgitavat infot eurotoetuste kasutamise kohta, tutvustada ja avada selle jagamist reguleerivat süsteemi ja rääkida huvitavatest projektidest ja arendustest, mida eurotoetustest toetame.

Ja teine soov on arendada arutelu Sinu ja meie ülejäänud lugejaskonnaga nendel teemadel. Sekkumiseks on Sul võimalus avaldada oma mõtteid ja kommenteerida postitusi või kirjutada meile: toetustasku@gmail.com. Anna meile teada, mis teemad Sind enam huvitavad ja millest Sa rohkem infot ootad! Siis teame seda juba järgmiste postituste puhul arvestada.

Toetustasku meeskond

Nele - MKM välisvahendite osakond
Martin - MKM välisvahendite osakond
Anneli - MKM välisvahendite osakond
Aivo - MKM riigi infosüsteemide osakond
Kristiina - MKM transpordi arengu osakond

Toetusvaldkonnad

Selgema ülevaate saamiseks, millistele tegevustele ja milliste asutuste kaudu on MKM valdkondades võimalik eurotoetusi taotleda, koostasime tabeli. Leiad selle siit kõrvalt.

Laiemad valdkonnad, kus eurotoetust jagatakse on: ettevõtlus, innovatsioon, turism, transport, infoühiskonna arendamine ja energiasääst elamumajanduses.

Head tutvumist!

esmaspäev, 14. detsember 2009

Kui palju on MKMil veel eurotoetusi?! (II osa)

Lisaks toetustele, kust laiem ring huvilisi - eeskätt ettevõtteid, toetust taotleda saab, on MKMil veel ka programmilisi* ja investeeringute kava** alusel tehtavaid tegevusi.

*Programm on lühidalt selgitatuna rakendusasutuse enda poolt ellu viidav projekt. Programmilised meetmed kinnitab Vabariigi Valitsus korraldusega.
Programmilised tegevused jagunevad omakorda kaheks:
· Ühed programmid põhinevad fondidel kust taotlejad saavad jooksvalt toetust taotleda (näiteks korterelamute renoveerimislaen või riikliku ekspordi krediidikindlustus). Neis programmides ongi toetus peamiselt laenu või garantii kujul.
· Teised programmilised tegevused on üles ehitatud nii, et riigi poolt välja valitud asutused viivad neid ellu (nt EAS või RIA).

Programmilisteks tegevusteks on MKMil praegusel perioodil kokku ligi 3 miljardit krooni. Sellest kohustusi on võetud juba 99% ulatuses ja jääk on ainult riiklike turundusürituste korraldamise meetmel 36 miljonit krooni ning needki kohustused võetakse uue aasta alguses. Seega võiks öelda, et programmiliste meetmete osas on kogu raha planeeritud. 55% ulatuses ka rakendajatele välja makstud. Siiski rõhutaks siinkohal, et kõigist 14 MKM programmist 5 on just sellised, kust taotlejad saavad pidevalt toetust taotleda laenude või garantiide näol. Nende viie:
· ekspordi krediidikindlustus,
· ettevõtjate laenukapitali kättesaadavuse parandamine,
· ettevõtluslaenude riiklike tagatiste ja kapitalilaen,
· korterelamute renoveerimislaen ning
· stardi- ja mikrolaenu käendus
kogu eelarve on peaaegu 2 miljardit krooni ning taotlemine käib ikka edasi ning raha veel niipea otsa ei saa.


**Investeeringute kava koostatakse riigi või kohalike omavalitsuste oluliste investeeringuprojektide rahastamiseks. (Vaata näitena transpordiinvesteeringute projekte!)
Lühidalt selgitatuna on investeeringute kava fikseeritud ideede kogum (riikliku tähtsusega prioriteetsed valdkonnad), millel on juba ette fikseeritud ka ligikaudne maksumus, algus- ja lõpukuupäev ning potentsiaalsed rakendajad.
MKM-is on kolm investeeringute kava:
· infoühiskonna edendamine,
· strateegilise tähtsusega transpordi infrastruktuuri edendamine ja
· regionaalse tähtsusega transpordi infrastruktuuri edendamine.
Investeeringute kavade osas on eelarve kogumaht 10,1 miljardit krooni. Kinnitatud projekte on 7,7 miljardi ulatuses ning väljamakseid tehtud pisut üle 1 miljardi. Jääk ehk kinnitatud projektidega katmata osa on hetkel veel u 2,4 mlrd krooni.

Ja võtame nüüd kogu selle eelarve jutu kokku:

MKM SF perioodi 2007-2013 meetmete kogu eelarve on

18,123 mlrd krooni.

Käesolevaks hetkeks võetud kohustusi on

13,369 mlrd krooni ehk 73,8%.

Väljamakstud on

3,092 mlrd krooni ehk 17,1%.

Jääk (kogu eelarve miinus võetud kohustused) on:

4 754 091 142.- krooni.

Võrreldes teiste rakenduskavadega läheb majanduskeskkonna arendamise rakenduskaval eelarve kasutamise seisukohast kõige paremini. Lisan siia illustreerimaks ka ühe graafiku (suuremalt vaatamiseks klikka graafikul):

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar