tutvustus
transpordiprojektid
toetusvaldkonnad

Transpordiprojektid - kaardil näete transpordi investeeringute kavas olevaid projekte. Kava annab õiguse taotleda eurotoetust, projektitaotlused hindab ja kinnitab MKM
Vaata kaarti täismõõtmetes

Toetustasku – eurotoetused majanduses

Toetustasku on kohaks, kust leiad selgitavat infot eurotoetustest Eesti majanduses. Täpsemalt struktuurifondide (Euroopa Regionaalarengufondi, Euroopa Sotsiaalfondi ja Ühtekuuluvusfondi) toetustest, mida jagatakse Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi valdkondades: ettevõtluses, innovatsioonis, turismis, transpordis, infoühiskonna arendamises ja energiasäästus elamumajanduses. Täpseid numbreid juba kasutuses olevate (väljamaksed) ning kasutusse võetavate (võetud kohustused) summade kohta näed Toetustasku graafikust, mida ajakohastame pidevalt. Graafik ja teised visuaalsed lahendused võimaldavad keerulisest eurorahade temaatikast saada kergelt jooksvat ülevaadet.

Meie üks soov on pakkuda laiemat tausta ja selgitavat infot eurotoetuste kasutamise kohta, tutvustada ja avada selle jagamist reguleerivat süsteemi ja rääkida huvitavatest projektidest ja arendustest, mida eurotoetustest toetame.

Ja teine soov on arendada arutelu Sinu ja meie ülejäänud lugejaskonnaga nendel teemadel. Sekkumiseks on Sul võimalus avaldada oma mõtteid ja kommenteerida postitusi või kirjutada meile: toetustasku@gmail.com. Anna meile teada, mis teemad Sind enam huvitavad ja millest Sa rohkem infot ootad! Siis teame seda juba järgmiste postituste puhul arvestada.

Toetustasku meeskond

Nele - MKM välisvahendite osakond
Martin - MKM välisvahendite osakond
Anneli - MKM välisvahendite osakond
Aivo - MKM riigi infosüsteemide osakond
Kristiina - MKM transpordi arengu osakond

Toetusvaldkonnad

Selgema ülevaate saamiseks, millistele tegevustele ja milliste asutuste kaudu on MKM valdkondades võimalik eurotoetusi taotleda, koostasime tabeli. Leiad selle siit kõrvalt.

Laiemad valdkonnad, kus eurotoetust jagatakse on: ettevõtlus, innovatsioon, turism, transport, infoühiskonna arendamine ja energiasääst elamumajanduses.

Head tutvumist!

neljapäev, 2. aprill 2009

Uus rahastamisvõimalus säästva energeetika valdkonnas

Siiani on kõik blogi sissekanded olnud seotud struktuurivahenditega, kuid need ei ole ainukesed välistoetused, mida Eestile (ning ka teistele ELi liikmesriikidele) eraldatakse. Seekordses postituses tutvustan lühidalt n-ö Ühenduse programmi (ing k Community Programme, mille all mõeldakse Euroopa Liidu otseprogramme) säästva energeetika valdkonnas. Ühenduse programmide kaudu saab toetuse taotleja esitada oma taotluse otse Euroopa Komisjon asjakohasele organile valdkondades, mida Euroopa Liit olulisteks peab.

Järgnevalt annab säästva energia talituse juhataja Madis teada uuest rahastamisvõimalusest säästva energeetika valdkonnas.

Lisaks struktuurifondidele kasutab Euroopa Liit oma sihtide saavutamiseks nn Ühenduse programme, mille kaudu jagatakse kõikidele Euroopa Liidu liikmesriikidele ja peatselt liituvatele riikidele abi Euroopa Liidule olulistes valdkondades. Säästva energeetika (st energiasäästu, taastuvenergia ja säästva transpordi) valdkonnas toetatakse tegevusi programmist "Intelligent Energy Europe" (IEE).

31. märtsil 2009 kuulutati välja programmi 2009. aasta taotlusvoor. Taotluste vastuvõtmine toimub 25. juunini 2009, taotlused tuleb esitada programmi rakendavale agentuurile EACI (Executive Agency for Competiveness and Innovation) Brüsselis.

Kuigi programmist ei toetata investeeringuid, pakub see taotlejatele võimalust rahastada tegevusi, mis on suunatud säästva energeetika populariseerimisele ja uute tehniliste lahenduste tutvustamisele.

Programmist abi saanud projektides on näiteks läbi viidud säästva energeetika alaseid koolitusi ja teabepäevi, tehtud hulgaliselt teabematerjale ja abivahendeid säästva energeetika asjatundjatele ja huvilistele. IEE programmi projektis osalemine annab võimaluse paremini tundma õppida teiste Euroopa Liidu riikide vajadusi ja kogemusi säästva energeetika arendamisel, samuti arendada enda kontaktide võrku Euroopa Liidu maades.

Eesti mittetulundusühingud, omavalitsused ja ettevõtted on olnud partneriks mitmetes IEE programmist finantseeritud projektides. 2008. aasta taotlusvoorule esitatud projektides osales 18 Eesti asutust. Eesti partneriga edukaid taotlusi oli kokku 7. Ühtekokku osales erinevatest Euroopa Liidu riikidest 2008. aasta programmi taotlusvoorus üle 300 taotluse.

Nagu ka varasematel aastatel, on ka sellel kevadel plaanis läbi viia programmi infopäev. Eeldatavalt toimub infopäev aprilli lõpus või mai alguses Tartus. Eelmisel aastal toimunud infopäeva slaidid on kättesaadaval MKM kodulehel http://www.mkm.ee/failid/28042008_IEE_infopaeva_slaidid.pdf

Parim infoallikas programmi kohta on selle koduleht: http://ec.europa.eu/energy/intelligent/index_en.html.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar