tutvustus
transpordiprojektid
toetusvaldkonnad

Transpordiprojektid - kaardil näete transpordi investeeringute kavas olevaid projekte. Kava annab õiguse taotleda eurotoetust, projektitaotlused hindab ja kinnitab MKM
Vaata kaarti täismõõtmetes

Toetustasku – eurotoetused majanduses

Toetustasku on kohaks, kust leiad selgitavat infot eurotoetustest Eesti majanduses. Täpsemalt struktuurifondide (Euroopa Regionaalarengufondi, Euroopa Sotsiaalfondi ja Ühtekuuluvusfondi) toetustest, mida jagatakse Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi valdkondades: ettevõtluses, innovatsioonis, turismis, transpordis, infoühiskonna arendamises ja energiasäästus elamumajanduses. Täpseid numbreid juba kasutuses olevate (väljamaksed) ning kasutusse võetavate (võetud kohustused) summade kohta näed Toetustasku graafikust, mida ajakohastame pidevalt. Graafik ja teised visuaalsed lahendused võimaldavad keerulisest eurorahade temaatikast saada kergelt jooksvat ülevaadet.

Meie üks soov on pakkuda laiemat tausta ja selgitavat infot eurotoetuste kasutamise kohta, tutvustada ja avada selle jagamist reguleerivat süsteemi ja rääkida huvitavatest projektidest ja arendustest, mida eurotoetustest toetame.

Ja teine soov on arendada arutelu Sinu ja meie ülejäänud lugejaskonnaga nendel teemadel. Sekkumiseks on Sul võimalus avaldada oma mõtteid ja kommenteerida postitusi või kirjutada meile: toetustasku@gmail.com. Anna meile teada, mis teemad Sind enam huvitavad ja millest Sa rohkem infot ootad! Siis teame seda juba järgmiste postituste puhul arvestada.

Toetustasku meeskond

Nele - MKM välisvahendite osakond
Martin - MKM välisvahendite osakond
Anneli - MKM välisvahendite osakond
Aivo - MKM riigi infosüsteemide osakond
Kristiina - MKM transpordi arengu osakond

Toetusvaldkonnad

Selgema ülevaate saamiseks, millistele tegevustele ja milliste asutuste kaudu on MKM valdkondades võimalik eurotoetusi taotleda, koostasime tabeli. Leiad selle siit kõrvalt.

Laiemad valdkonnad, kus eurotoetust jagatakse on: ettevõtlus, innovatsioon, turism, transport, infoühiskonna arendamine ja energiasääst elamumajanduses.

Head tutvumist!

esmaspäev, 27. aprill 2009

Lihtsustused MKM meetmetes on jõudnud ettevõtjateni

Muutunud majandusolukord oli peamiseks ajendiks, miks me Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumis 2009. aasta alguses võtsime ette juba avatud meetmete ülevaatamise. Terasemad Toetustasku lugejad kindlasti mäletavad, et kiitlesime sellega ka ühes meie varasemas postituses juba jaanuaris: Muutunud majandusolukord, kas ka toetuste jagamine.

Nüüd, kus juba kevad käes, on põhjust teha vahekokkuvõte tehtud tööst. Lühidalt öeldes seisnes kõik selles, et MKMi majandusarengu osakonna eestvedamisel ja koostöös EASiga hindasime 14 meedet just selleks otstarbeks koostatud küsimustiku põhjal. Palusime lisamõtteid ka partneritelt.

Niisiis, mis siis ikka lihtsamaks läks? Meetmete lõikes on muudatused erineva ulatuse ja sisuga. Vaadake näiteks välismessi toetuse tulemusi siit ja ühisturunduse toetuse muudatusi sealt. Üldiselt võib öelda, et mitmel juhul on suurendatud näiteks toetussummasid ja laiendatud ettevõtete ringi, kes ühte või teist toetust taotleda saavad.

Uuendatud kujul on jõustunud veel ka eksporditurunduse toetus, teadus- ja arendustegevuse projektide toetamine, tööstusettevõtja tehnoloogiainvesteeringu toetus, teadmiste- ja oskuste arendamise toetus, arendustöötajate kaasamise toetus, klastrite arendamise toetus, SPINNO+, ettevõtja turismiturunduse toetamine ning avaliku ja kolmanda sektori turismi turundustegevuste toetus. Loodetavasti ei jäänud mõni toetus ülekohtuselt loetelust välja:)

Innovatsiooniosakute ja ettevõtlusinkubatsiooni toetuste väljatöötamisel arvestati lihtsustusi juba ette ja seetõttu neid meetmeid eraldi muuta polnud vaja. Mõnede meetmete puhul, nagu näiteks turismitoodete arendamise väikeprojektide toetamine, oodatakse ära esimeste taotlusvoorude tulemused, et lisaks hindamise tulemustele arvestada ka senist praktilist kogemust. Lähiajal on muutumas veel ka alustava ettevõtja stardi- ja kasvutoetus.

Kõikide meetmete puhul on uuesti läbi mõeldud, kuidas ja millal kontrollida riiklike maksude tasumist, andes võimaluse ajutine maksuvõlg tasuda teatud aja jooksul ilma taotlust tagasi lükkamata. Igal võimalikult juhul on välja võetud valdkondlikud välistused, kuid kehtima jäävad riigiabi reeglistikust (Euroopa Komisjoni üldine grupierandi määrus ja vähese tähtsusega abi kohaldamise määrus) tulenevad ning meetmete kattuvuse vältimiseks tehtud välistused. Täpsustatud on põhimõtteid, mille järgi kasutab EAS ettevõtja kohta info kogumiseks avalikke registreid ilma ettevõtjalt toppelt küsimata.

Üheks kõige olulisemaks meetmeteüleseks teemaks on aga juba alates eelmise aasta lõpust ettemaksuga seotud küsimused. Teatavasti makstakse toetuse saajale toetussummad hetkel kehtivate reeglite alusel välja pärast kulude tegemist. Idee on võimaldada otse tarnijale tasumist või osaliselt tasutud kuludokumentide alusel tehtavaid makseid. Enne peame aga ära ootama struktuuritoetuse seaduse ja selle rakendusaktide (väljamaksete määruse ja abikõlblikkuse määruse) muudatused.

1 kommentaar:

Marikai ütles ...

see on küll väga hea uudis kui oleks ettemaksu võimalus. Paljud ettevõtted on hetkel just hädas sellega, et tagantjärele finantseerimine ja omavahenditest projektikulude tasumine on keeruline.

Postita kommentaar