tutvustus
transpordiprojektid
toetusvaldkonnad

Transpordiprojektid - kaardil näete transpordi investeeringute kavas olevaid projekte. Kava annab õiguse taotleda eurotoetust, projektitaotlused hindab ja kinnitab MKM
Vaata kaarti täismõõtmetes

Toetustasku – eurotoetused majanduses

Toetustasku on kohaks, kust leiad selgitavat infot eurotoetustest Eesti majanduses. Täpsemalt struktuurifondide (Euroopa Regionaalarengufondi, Euroopa Sotsiaalfondi ja Ühtekuuluvusfondi) toetustest, mida jagatakse Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi valdkondades: ettevõtluses, innovatsioonis, turismis, transpordis, infoühiskonna arendamises ja energiasäästus elamumajanduses. Täpseid numbreid juba kasutuses olevate (väljamaksed) ning kasutusse võetavate (võetud kohustused) summade kohta näed Toetustasku graafikust, mida ajakohastame pidevalt. Graafik ja teised visuaalsed lahendused võimaldavad keerulisest eurorahade temaatikast saada kergelt jooksvat ülevaadet.

Meie üks soov on pakkuda laiemat tausta ja selgitavat infot eurotoetuste kasutamise kohta, tutvustada ja avada selle jagamist reguleerivat süsteemi ja rääkida huvitavatest projektidest ja arendustest, mida eurotoetustest toetame.

Ja teine soov on arendada arutelu Sinu ja meie ülejäänud lugejaskonnaga nendel teemadel. Sekkumiseks on Sul võimalus avaldada oma mõtteid ja kommenteerida postitusi või kirjutada meile: toetustasku@gmail.com. Anna meile teada, mis teemad Sind enam huvitavad ja millest Sa rohkem infot ootad! Siis teame seda juba järgmiste postituste puhul arvestada.

Toetustasku meeskond

Nele - MKM välisvahendite osakond
Martin - MKM välisvahendite osakond
Anneli - MKM välisvahendite osakond
Aivo - MKM riigi infosüsteemide osakond
Kristiina - MKM transpordi arengu osakond

Toetusvaldkonnad

Selgema ülevaate saamiseks, millistele tegevustele ja milliste asutuste kaudu on MKM valdkondades võimalik eurotoetusi taotleda, koostasime tabeli. Leiad selle siit kõrvalt.

Laiemad valdkonnad, kus eurotoetust jagatakse on: ettevõtlus, innovatsioon, turism, transport, infoühiskonna arendamine ja energiasääst elamumajanduses.

Head tutvumist!

laupäev, 6. juuni 2009

Olulised investeeringud teadus- ja arendustegevustesse

Innovatsioonitalitusest Kaie kirjutab:

Kolmapäeval, 3. juunil andis Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves koos Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi kantsler Marika Priskega Tallinna Reaalkooli aulas üle perioodi 2007-2013 tehnoloogia arenduskeskuste (TAK) finantseerimisotsused. Tegemist on ühe olulisema innovatsiooni ning teadus- ja arendustegevuse meetmega nii rahastamismahu kui ka oodatavate tulemuste poolest!



TAKid on ettevõtete ja teadusasutuste koostöös loodud eraõiguslikud uurimisasutused, mis teostavad ettevõtetele uute ja kõrgema lisandväärusega toote, tehnoloogiate ja teenuste arendamiseks vajalike uuringuid. Selleks, et TAKi luua peab ettevõtja oskama ja tahtma planeerida oma tegevusi pikemas ajaperspektiivis. Elik teha täna need valikud ja otsused, mis mõjutavad tema ettevõte edukust ja konkurentsivõimet alles viie kuni kümne või mõnikord ka sõltuvalt valdkonnast, alles viieteist aasta pärast.

Ennekõike on TAK koostööprogramm, mistõttu eelpool kirjeldatud ettevõtja peab TAKi moodustamiseks leidma veel vähemalt 3 sama uurimussuunast huvitatut ettevõtjat, kes sarnaselt temale on võimelised arendama antud uurimistulemuste alusel edukalt uusi tooteid, teenuseid ja tehnoloogiaid. Lisaks neljale ühiste huvidega ettevõtluspartnerile eeldab TAKi loomine veel kõrgetasemeliste teaduspartnerite, kas ülikoolide või teadusasutuste, olemasolu. Sellistel teaduspartneritel peab olema suutlikkus ja soov teha just ettevõtete huvidest lähtuvat uurimistööd.

Esmapilgul nõudlikena ja tänapäeva Eestis keerukana tunduvate tingimuste tõttu võimaldab TAKides tehtav koostöö koondada kokku nii rahalised ressursid kui ka parimad antud valdkonna spetsialistid, et üheskoos teostada suuremaid ja ambitsioonikamaid projekte.

Üks Eesti ja laiemalt kogu maailma probleem on ettevõtjate ja teadusasutuste oskamatus leida ühine keel ja teha mõlemale poolele võrdselt kasutoovaid ühistegevusi. Ettevõtjad ei oska küsida ja ülikoolid ei oska pakkuda vastavaid teenuseid. Oma kitsas valdkonnas on TAK üheks tõhusamaks tehnosiirde vormidest, mille abil ülikoolides saadav uus teadmine ettevõtjateni jõuab. Samas on TAK ülikoolidele ka üheks baasiks, kus koolitada konkurentsivõimelisi ja ettevõtete reaalsetest vajadustest lähtuvate teadmistega magistri- ja doktoriõpe üliõpilasi. Ja vastupidi - ettevõtjad saavad võimaluse palgata juba eelnevalt TAKis nende probleemidega tegelenud ja vastavat kompetentsi omavaid töötajaid. Seega on kasu mõlemapoolne.

2009.a uues taotlusvoorus osales 14 ettevõtete ja teadusautuste konsortsiumit, kuhu oli kaasatud üle 100 Eesti ja välismaise ettevõtte ning kõik Eesti ülikoolid ja teadusasutused.
Taotlusi hindas ligikaudu viiekümne liikmeline rahvusvaheline hindamiskomisjon, kuhu kuulusid vastava valdkonna teaduseksperdid, teadus- ja arenduspõhise ettevõtluse esindajad, riskikapitalistid, välismaiste sarnaste keskuste juhid ja lisaks veel Eesti majanduse eksperdid. Ekspertkomisjoni otsusele tuginedes otsustati rahastada 8 TAKi, kogumahus 904 MEEKi, millele lisandub TAKis osalevate partnerite pea 50% omafinantseering.

Finantseeritavad TAKid:
· ELIKO Competence Centre (tegutsev TAK);
· Competence Centre for Cancer Research (tegutsev TAK);
· Software Technology and Application Competence Centre (uus TAK);
· Bio-Competence Centre for Healthy Dairy Products (tegutsev TAK);
· Competence Centre on Reproductive Medicine and Biotechnology (uus TAK);
· Innovative Manufacturing Engineering Systems Competence Centre (uus TAK);
· Competence Centre of Food and Fermentation Technologies (tegutsev TAK);
· Estonian Nanotechnology Competence Centre (tegutsev TAK).

Lisainfot TAKidest leiab veel EASi kodulehelt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar