tutvustus
transpordiprojektid
toetusvaldkonnad

Transpordiprojektid - kaardil näete transpordi investeeringute kavas olevaid projekte. Kava annab õiguse taotleda eurotoetust, projektitaotlused hindab ja kinnitab MKM
Vaata kaarti täismõõtmetes

Toetustasku – eurotoetused majanduses

Toetustasku on kohaks, kust leiad selgitavat infot eurotoetustest Eesti majanduses. Täpsemalt struktuurifondide (Euroopa Regionaalarengufondi, Euroopa Sotsiaalfondi ja Ühtekuuluvusfondi) toetustest, mida jagatakse Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi valdkondades: ettevõtluses, innovatsioonis, turismis, transpordis, infoühiskonna arendamises ja energiasäästus elamumajanduses. Täpseid numbreid juba kasutuses olevate (väljamaksed) ning kasutusse võetavate (võetud kohustused) summade kohta näed Toetustasku graafikust, mida ajakohastame pidevalt. Graafik ja teised visuaalsed lahendused võimaldavad keerulisest eurorahade temaatikast saada kergelt jooksvat ülevaadet.

Meie üks soov on pakkuda laiemat tausta ja selgitavat infot eurotoetuste kasutamise kohta, tutvustada ja avada selle jagamist reguleerivat süsteemi ja rääkida huvitavatest projektidest ja arendustest, mida eurotoetustest toetame.

Ja teine soov on arendada arutelu Sinu ja meie ülejäänud lugejaskonnaga nendel teemadel. Sekkumiseks on Sul võimalus avaldada oma mõtteid ja kommenteerida postitusi või kirjutada meile: toetustasku@gmail.com. Anna meile teada, mis teemad Sind enam huvitavad ja millest Sa rohkem infot ootad! Siis teame seda juba järgmiste postituste puhul arvestada.

Toetustasku meeskond

Nele - MKM välisvahendite osakond
Martin - MKM välisvahendite osakond
Anneli - MKM välisvahendite osakond
Aivo - MKM riigi infosüsteemide osakond
Kristiina - MKM transpordi arengu osakond

Toetusvaldkonnad

Selgema ülevaate saamiseks, millistele tegevustele ja milliste asutuste kaudu on MKM valdkondades võimalik eurotoetusi taotleda, koostasime tabeli. Leiad selle siit kõrvalt.

Laiemad valdkonnad, kus eurotoetust jagatakse on: ettevõtlus, innovatsioon, turism, transport, infoühiskonna arendamine ja energiasääst elamumajanduses.

Head tutvumist!

pühapäev, 27. september 2009

Kuidas üks korterelamu energiasäästlikuks sai

Selle aasta juuni lõpus SEB ja Swedbank’i vahendusel taotlemiseks avanenud KredEx'i korterelamu renoveerimislaen on üks nendest eurotoetustest, mis eeldavad osade inimeste aktiivsust teiste heaolu nimel. Abstraktse korteriühistu taga seisavad ju sisuliselt vabatahtlikud, kes on nõus panustama kogu korterelamu nimel oma aega ja energiat.

Seekordne Toetustasku intervjuu ongi tehtud ühe säärase tubli korteriühistu juhatuse esinaisega, kelle eestvedamisel sai alguse miljööväärtusliku korterelamu renoveerimine energiasäästlikumaks. Uurisime, kui keerukas oli laenutaotlemise protsess ja kus maale praeguseks ehitus on jõudnud.

Kust tekkis mõte taotleda KredExi korterelamu renoveerimislaenu?
Kuna meie väärika maja olukord oli katastroofiline, siis midagi oli vaja vältimatult teha. Esimestest pressiteadedest sain informatsiooni, edasi sai juba teravalt huvi tuntud ja uuritud võimalusest sellest osa saada.

Mis on taotlemise juures kõige keerulisem? Kas midagi võiks olla teistmoodi/paremini korraldatud?
Midagi väga keerulist ei olnud, õnneks ei tegelenud asjaga üksi, oli abilisi kes aitasid infokillukesi kokku panna. Võib-olla mõned pangapoolsed nõuded olid küsitavad. Esiteks nõuti täpset summat, aga kui ehitajaga pole veel käed löödud, siis on raske täpset summat teada üldkoosolekul. Samuti anti pangas info et laenu saab taotleda vaid ühe korra ja ei mingil tingimusel rohkem. Ühistus on vahel targem ehitusplaane samm sammult üldkoosolekule esitleda. Eriti kui suur osa elanike on vanemapoolsed või siis kelle jaoks ettevõtlus ei ole igapäevane keskkond. Kui esimesed tööd õnnestuvad siis on järgmisi projekte kergem läbi suruda. Meil sujus taotlemine siiski üsna lihtsalt ja mingeid tõsiseid probleeme meil ei olnud.

Milliste tööde jaoks raha taotlesite? Kas kõik vajalikud tööd saavad tehtud?
Taotlesime vastavalt varem tellitud ja KredExist toetust saanud energiaauditile keskküttesüsteemi renoveerimise ja väljavahetamise, välisseinte osalise soojustamise. Loodame kevadel veel taotleda soodustingimustel laenu, siis planeerime veel lisa
taotleda näiteks fassaaditöödele, pööningu soojustamisele jms.

Milline oli majaelanike suhtumine laenu võtmisesse? Kas pidite vaeva nägema elanike veenmisega?
Meie majas toimus nn paleepööre, täna on ühistu liikmed väga positiivselt meelestatud, inimestes on tekkinud tõsine soov maja korda teha. Sellist innukust ja kaasamõtlemist on rõõm kogeda.

Kuidas ehitustööd edenevad? Kas olete rahul?
Peaaegu lõpule on jõudnud küttesüsteemi väljavahetamine, siiani probleeme pole olnud, järgmisel nädalal saame soojuse majja, st saame alustada kütteperioodi normaalselt ilma viivituseta. Välisseinte osalise soojustamisega alustame lähipäevadel.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar