tutvustus
transpordiprojektid
toetusvaldkonnad

Transpordiprojektid - kaardil näete transpordi investeeringute kavas olevaid projekte. Kava annab õiguse taotleda eurotoetust, projektitaotlused hindab ja kinnitab MKM
Vaata kaarti täismõõtmetes

Toetustasku – eurotoetused majanduses

Toetustasku on kohaks, kust leiad selgitavat infot eurotoetustest Eesti majanduses. Täpsemalt struktuurifondide (Euroopa Regionaalarengufondi, Euroopa Sotsiaalfondi ja Ühtekuuluvusfondi) toetustest, mida jagatakse Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi valdkondades: ettevõtluses, innovatsioonis, turismis, transpordis, infoühiskonna arendamises ja energiasäästus elamumajanduses. Täpseid numbreid juba kasutuses olevate (väljamaksed) ning kasutusse võetavate (võetud kohustused) summade kohta näed Toetustasku graafikust, mida ajakohastame pidevalt. Graafik ja teised visuaalsed lahendused võimaldavad keerulisest eurorahade temaatikast saada kergelt jooksvat ülevaadet.

Meie üks soov on pakkuda laiemat tausta ja selgitavat infot eurotoetuste kasutamise kohta, tutvustada ja avada selle jagamist reguleerivat süsteemi ja rääkida huvitavatest projektidest ja arendustest, mida eurotoetustest toetame.

Ja teine soov on arendada arutelu Sinu ja meie ülejäänud lugejaskonnaga nendel teemadel. Sekkumiseks on Sul võimalus avaldada oma mõtteid ja kommenteerida postitusi või kirjutada meile: toetustasku@gmail.com. Anna meile teada, mis teemad Sind enam huvitavad ja millest Sa rohkem infot ootad! Siis teame seda juba järgmiste postituste puhul arvestada.

Toetustasku meeskond

Nele - MKM välisvahendite osakond
Martin - MKM välisvahendite osakond
Anneli - MKM välisvahendite osakond
Aivo - MKM riigi infosüsteemide osakond
Kristiina - MKM transpordi arengu osakond

Toetusvaldkonnad

Selgema ülevaate saamiseks, millistele tegevustele ja milliste asutuste kaudu on MKM valdkondades võimalik eurotoetusi taotleda, koostasime tabeli. Leiad selle siit kõrvalt.

Laiemad valdkonnad, kus eurotoetust jagatakse on: ettevõtlus, innovatsioon, turism, transport, infoühiskonna arendamine ja energiasääst elamumajanduses.

Head tutvumist!

kolmapäev, 22. september 2010

EAS I poolaastal: Alustavate ettevõtjate arendamine

Alustavate ettevõtjate arendamine on üks alategevusi mõjueesmärgi „Rohkem jätkusuutlikke ja kiiresti kasvavaid ettevõtjaid“ all.

2010. esimesel poolaastal on Alustavate ettevõtjate arendamise valdkonnas arendustegevused olnud peamiselt seotud Ettevõtlusinkubatsiooni programmi välismentorite hanke ja aruandlussüsteemiga. Samuti väärib olulise arendusprojektina väljatoomist maakondade kaardistamise projekt, mille käigus maakondlikud arenduskeskused (MAK) võtavad ühendust möödunud kvartali jooksul oma maakonnas asutatud alustavate ettevõtjatega, eesmärgiga tõsta alustavate ettevõtjate teadlikkust MAKidest ja riiklikust tugisüsteemist. Alljärgnevalt teeme kokkuvõtted toetusskeemide ja programmide lõikes.

Ettevõtlusteadlikkuse programmi raames toimusid kevadised ettevõtluspäevad Saaremaal, Läänemaal, Jõgevamaal ning Viljandimaal. Klassikalise vahelehe asemel ilmus 4 piirkondlikku ettevõtluspäeva tutvustavat brošüüri. Ettevõtlikkusprojektide ning –hoiakute projektikonkursside raames sõlmiti koostöölepingud 10 projekti rahastamiseks.

Alustavate ettevõtjate baaskoolituste vastu on huvi jätkuvalt kõrge ning pigem kasvav. Esimesel poolaastal toimus 36 koolitust (täisaastaks planeeritud 57), mis on seitsme võrra rohkem, kui eelmise aasta samal perioodil.

Ettevõtlusnõustamise maht MAKides on stabiilselt suur ning seda eelkõige suuremates maakondades. MAKid on igas maakonnas paiknevad organisatsioonid, mis pakuvad tasuta nõustamist ettevõtetele, KOVdele, MTÜdele ja SAdele. Arvestades esimese poolaasta suurt huvi nõustamiste vastu, võib osades MAKides prognoosida selleks aastaks ettevõtlusnõustamise mahu suurenemist kuni 1,5 korda esialgsete plaanidega võrreldes.

Mentorprogrammis osaleb 32 mentiid ja 32 mentorit. Poolaastaga korraldati 11 koolitust, suvekonverents „Topeltkasu koostööst“, millest võtsid osa käesoleva ja möödunud aastate programmis osalejad ning kohtumine Saksamaa ettevõtjatega. Samuti valmis 2008-2009 järelseire analüüs, millele tuginedes võib öelda, et programmis osalenud mentiide käibe keskmine kasv oli 7,3 korda ning kasumi kasv 4,3 korda. 48% mentiidest tegelevad ekspordiga või omavad ekspordipotentsiaali.

Alustava ettevõtja stardi- ja kasvutoetuse taotlusi esitati kokku 572, millest positiivse otsuse sai 271. Starditoetuse otsused tehti kogusummas 22,14 ning kasvutoetuse otsused 14,54 mln krooni. KredExi ja EASi poolt ühiselt rakendatava stardilaenu meetme taotluseid esitati poolaastaga 56 ehk u 67% möödunud aasta sama perioodiga võrreldes.

Ettevõtlusinkubatsiooni programmi välismentorite hanke tulemusena külastasid Eesti inkubaatoreid Peter Harman ja Charles Monk, kelle kogemused ja nõuanded peaks järgmise aasta märtsiks välja tooma Eesti inkubaatorite edaspidised arenguvõimalused. Tänaseks on läbi viidud inkubaatoritega tutvumine, esimesed külastused, ühisseminar ja asutud on kokkuvõtteid tegema.

Ettevõtja infovärav Aktiva.ee osas jätkas EAS sisu arendamist.
Alustavate ettevõtjate arendamist rahastatakse EASis Euroopa Sotsiaalfondist ja Euroopa Regionaalarengu Fondist.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar