tutvustus
transpordiprojektid
toetusvaldkonnad

Transpordiprojektid - kaardil näete transpordi investeeringute kavas olevaid projekte. Kava annab õiguse taotleda eurotoetust, projektitaotlused hindab ja kinnitab MKM
Vaata kaarti täismõõtmetes

Toetustasku – eurotoetused majanduses

Toetustasku on kohaks, kust leiad selgitavat infot eurotoetustest Eesti majanduses. Täpsemalt struktuurifondide (Euroopa Regionaalarengufondi, Euroopa Sotsiaalfondi ja Ühtekuuluvusfondi) toetustest, mida jagatakse Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi valdkondades: ettevõtluses, innovatsioonis, turismis, transpordis, infoühiskonna arendamises ja energiasäästus elamumajanduses. Täpseid numbreid juba kasutuses olevate (väljamaksed) ning kasutusse võetavate (võetud kohustused) summade kohta näed Toetustasku graafikust, mida ajakohastame pidevalt. Graafik ja teised visuaalsed lahendused võimaldavad keerulisest eurorahade temaatikast saada kergelt jooksvat ülevaadet.

Meie üks soov on pakkuda laiemat tausta ja selgitavat infot eurotoetuste kasutamise kohta, tutvustada ja avada selle jagamist reguleerivat süsteemi ja rääkida huvitavatest projektidest ja arendustest, mida eurotoetustest toetame.

Ja teine soov on arendada arutelu Sinu ja meie ülejäänud lugejaskonnaga nendel teemadel. Sekkumiseks on Sul võimalus avaldada oma mõtteid ja kommenteerida postitusi või kirjutada meile: toetustasku@gmail.com. Anna meile teada, mis teemad Sind enam huvitavad ja millest Sa rohkem infot ootad! Siis teame seda juba järgmiste postituste puhul arvestada.

Toetustasku meeskond

Nele - MKM välisvahendite osakond
Martin - MKM välisvahendite osakond
Anneli - MKM välisvahendite osakond
Aivo - MKM riigi infosüsteemide osakond
Kristiina - MKM transpordi arengu osakond

Toetusvaldkonnad

Selgema ülevaate saamiseks, millistele tegevustele ja milliste asutuste kaudu on MKM valdkondades võimalik eurotoetusi taotleda, koostasime tabeli. Leiad selle siit kõrvalt.

Laiemad valdkonnad, kus eurotoetust jagatakse on: ettevõtlus, innovatsioon, turism, transport, infoühiskonna arendamine ja energiasääst elamumajanduses.

Head tutvumist!

reede, 3. september 2010

Ettevõtlustoetused lõid oodatust rohkem töökohti

Eile kinnitati 2004.-2006.a perioodi lõpparuanne, mille kohaselt lõid MKMi poolsed ettevõtlustoetused vanal perioodil 30% rohkem töökohti ning 66% rohkem ettevõtteid, kui esialgselt plaaniti.

Ettevõtlusesse suunatud eurotoetuste abil loodi üle 7800 töökoha, sealhulgas rohkem kui 600 kõrgtehnoloogilist töökohta teadus- ja arendustegevuse valdkonnas. Lisaks loodud töökohtade arvule paistis silma ka uute ettevõtete arv ning nende ellujäämine pikemas perspektiivis. 835-st uuest toetuse abil loodud äriühingust olid 644 ettevõtet toimivad ka veel 18 kuud hiljem.

Uute töökohtade ja ettevõtete loomise kõrval oli eurotoetustel samuti suur mõju olemasolevate töökohtade säilimisele. Järeluuringu põhjal jäi eurorahadega tehtud investeeringute abil alles rohkem kui 4 000 töökohta.

Kokku rahastati eelmisel programmiperioodil eurotoetuste abil üle 5000 ettevõtlusprojekti ligi 1,7 miljardi krooni eest.

Eesti Riikliku Arengukava lõpparuanne kajastab eurotoetuste kasutamist perioodil 2004-2006.

5 kommentaari:

Oop ütles ...

Huvitav oleks kuulda, milline oli planeeritud yletalvepidamisprotsent ehk kas 66% rohkem ettevõtteid tähendab pigem, et planeeritigi luua ainult need 644 ellujääjat (ja ylejäänud on preemia) või loodeti luua ikkagi 835 ja alles arvati jäävat umbes pool neist? (Kui numbritega väga laias laastus vehkida.)

Loodud töökohtade 18kuine (?) säilivus paistab olema 50% kanti.

Anonüümne ütles ...

Alustuseks tuleb vaadata palju oli neis ettevõtetes töökohti 12 kuud tagasi.

Martin ütles ...

Meie algseks eesmärgiks oli 500 uut ettevõtet, millest 18 kuud hiljem toimib veel vähemalt 400. Uusi ettevõtteid tuli aga oodatust rohkem ning ühes sellega üllatas positiivselt ka ellujäänud ettevõtete arv.
Selle kohta, kui palju töökohti 12 kuud tagasi nendes ettevõtetes veel alles oli, puudub meil statistika.

Anonüümne ütles ...

Tean juhust, kus väikefirma uus tegevjuht lasi kahe kuu jooksul lahti kõik kolm mitmeaastase staažiga töötajat (põhjendades seda erinevate äsjaste "rikkumistega") ja võttis ettevõtlustoetusega samale tööle kolm uut. Küsisin, miks töötajad asja ei vaidlustanud ja vastuseks oli arvamus, et tugevam (s.t. tööandja) võidab nagunii.

Martin ütles ...

Ilmselt on siin terminitega mingi segadus juhtunud – nimelt EAS ettevõtlustoetuse saamiseks ei oleks ettevõtjal olnud põhjust eelnevalt oma töötajaid vallandada ja siis uusi võtta.
Pigem on siin tegemist mõne tööturutoetusega nagu näiteks palgatoetus või tööpraktika toetus, mis muidugi ei muuda seda juhtumist vähem kahetsusväärseks.

Postita kommentaar