tutvustus
transpordiprojektid
toetusvaldkonnad

Transpordiprojektid - kaardil näete transpordi investeeringute kavas olevaid projekte. Kava annab õiguse taotleda eurotoetust, projektitaotlused hindab ja kinnitab MKM
Vaata kaarti täismõõtmetes

Toetustasku – eurotoetused majanduses

Toetustasku on kohaks, kust leiad selgitavat infot eurotoetustest Eesti majanduses. Täpsemalt struktuurifondide (Euroopa Regionaalarengufondi, Euroopa Sotsiaalfondi ja Ühtekuuluvusfondi) toetustest, mida jagatakse Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi valdkondades: ettevõtluses, innovatsioonis, turismis, transpordis, infoühiskonna arendamises ja energiasäästus elamumajanduses. Täpseid numbreid juba kasutuses olevate (väljamaksed) ning kasutusse võetavate (võetud kohustused) summade kohta näed Toetustasku graafikust, mida ajakohastame pidevalt. Graafik ja teised visuaalsed lahendused võimaldavad keerulisest eurorahade temaatikast saada kergelt jooksvat ülevaadet.

Meie üks soov on pakkuda laiemat tausta ja selgitavat infot eurotoetuste kasutamise kohta, tutvustada ja avada selle jagamist reguleerivat süsteemi ja rääkida huvitavatest projektidest ja arendustest, mida eurotoetustest toetame.

Ja teine soov on arendada arutelu Sinu ja meie ülejäänud lugejaskonnaga nendel teemadel. Sekkumiseks on Sul võimalus avaldada oma mõtteid ja kommenteerida postitusi või kirjutada meile: toetustasku@gmail.com. Anna meile teada, mis teemad Sind enam huvitavad ja millest Sa rohkem infot ootad! Siis teame seda juba järgmiste postituste puhul arvestada.

Toetustasku meeskond

Nele - MKM välisvahendite osakond
Martin - MKM välisvahendite osakond
Anneli - MKM välisvahendite osakond
Aivo - MKM riigi infosüsteemide osakond
Kristiina - MKM transpordi arengu osakond

Toetusvaldkonnad

Selgema ülevaate saamiseks, millistele tegevustele ja milliste asutuste kaudu on MKM valdkondades võimalik eurotoetusi taotleda, koostasime tabeli. Leiad selle siit kõrvalt.

Laiemad valdkonnad, kus eurotoetust jagatakse on: ettevõtlus, innovatsioon, turism, transport, infoühiskonna arendamine ja energiasääst elamumajanduses.

Head tutvumist!

neljapäev, 19. märts 2009

MKM euroraha väljamaksed nüüd reaalajas Toetustaskus

Heameel on teatada, et ülevaade Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi euroraha kasutamisest on nüüd nähtav reaalajas!

Vaatame kohe järele, kui palju euroraha MKM oma valdkondades 19. märtsi 2009 seisuga toetuse saajateni toimetanud on. Kokku on MKM kohustusi võtnud 2 892 796 879 (15%) krooni ulatuses ja väljamakseid oleme teinud 718 321 121 (3%) krooni eest.
Tõsi, väljamaksed protsentides väljendatuna ei ole eriti eesrindlikud. Kuid kordan siinkohal üle ühe oma varasema mõtte, et esimestel aastatel oleks paralleelselt hea vaadata ka kohustuste võtmise protsenti, mis praeguseks on heal tasemel. Rõhutan ka seda, et graafikud kajastavad ainult MKM valdkondi ja ei laiene kogu Majanduskeskkonna arendamise rakenduskavale ning nähtavad on nii kogu 2007-2013 perioodi kui ka jooksva aasta numbrid.

Siiski tekib küsimus, millal väljamaksed jõuavad sellise tasemeni, et sellega oleks põhjust rahul olla. Praeguses kehvas majandusolukorras on euroraha kiire toetuse saajateni viimine kahtlemata kriitilise tähtsusega. Omalt poolt oleme selleks loonud tehnilise valmisoleku ning majanduse elavdamiseks nii ettevõtluse, transpordi kui ka infoühiskonna valdkondades oleme panustanud sellesse, et käesoleval ja järgmisel aastal oleks suurem osa eurorahast ettevõtjate konkreetsetele projektidele rahastamisotsustega jagatud. Sellega loome planeeritust suuremamahulisemad võimalused just käesolevatel rasketel aastatel lisavahendite taotlemiseks. Rahastamisotsusega saadud euroraha realiseerimine väljamakseteks sõltub suuresti toetuse saajatest, eriti sellest, kuidas õnnestub projekt ellu viia. Seega on põhjust oodata väljamaksete jõudmist rahuldavale tasemele ehk aasta pärast.

Kui võrdlevalt vaadata MKM valdkondades kohustuste võtmise ja väljamaksete taset, siis torkavad silma suhteliselt suured erinevused. Need erinevused on põhjustatud valdkondade erinevast elluviimise algusest ja süsteemist - avatud taotlemise, programmi või investeeringute kava alusel rakendatavate projektide puhul on siin erisusi. Jätan aga iga konkreetse valdkonna analüüsi kohustuste võtmise ja väljamaksete teostamise alusel edaspidiseks.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Huvitav tabel on teil tekkinud. Hea, et tegeletakse ka nö müütide ümberlükkamisega. Mõndasid artikleid meie ajalehtedes lugedes tuleb küll pisar silma. Tegelen ise ka natuke eurotoetustega ja hinge ajab täis, kui kergesti tuleb ajakirjanikul üle huulte kriitika selles suunas, et miljoneid eurosid ootab kasutamist ja ametnikud on pahad ja ei anna neid välja (tänane Päevaleht vist). Tahaks, et keegi kõrgemal positsioonil (näiteks (ase)kantsler) kuskile meediaväljaandesse pisikese noomituse saadaks, tuletamaks meelde, et ega nii suuri summasid niisama ka ei saa välja jaotada. Tuleb natuke ikka vaadata, kuhu see raha läheb ja paratamatult isegi kiirendatud "vaatamine" võtab natuke aega, eriti nüüd kui ametnikke on koondatud. Jõudu teile!

Postita kommentaar